Kiszámolták: ennyivel növeli meg a harminc év alatti anyák adómentessége a gyermekgondozási ellátásokat

A harminc év alatti, valamint a négygyermekes anyák személyi-jövedelemadó-mentességének hatására emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) összege is, további anyagi támogatást biztosítva ezzel az érintett családoknak. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kiszámolta, hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban.

2023. 01. 19. 10:34
null
20220924 Budapest A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom gyermekvállalást támogató, Gyereket a magasba! elnevezésű programja. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Orbán Viktor miniszterelnök tavaly év végi bejelentése alapján 2023. január 1-jétől személyijövedelemadó-mentességet élveznek azok a nők is, akik harmincéves koruk előtt vállalnak gyermeket, hasonlóan a négygyermekes anyákhoz, akiknek már 2020 óta nem kell szja-t fizetniük – írta lapunknak eljuttatott közleményében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). Hozzátették: 

Ez a lehetőség nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem a gyermekgondozási ellátásokra is, amelyek összege ezáltal jelentősen nő.

– A csecsemőgondozási díj (csed) összege – amelyet közvetlenül a szülést követően 168 napig kapnak az édesanyák – 2021 júliusa óta megegyezik a korábbi fizetés 100 százalékával. Ebből alapesetben csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le, de mivel a harmincéves koruk előtt szülő nők és a negyedik gyermeküknek életet adó nők is mentesülnek az szja megfizetése alól, így a korábbi bruttó fizetésükkel azonos összegű csed-et kaphatnak kézhez – írták az első példát.

– Az szja-mentesség az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető, így havonta akár 75 ezer forintot is megtakaríthatnak a 30 év alatti, valamint a négygyermekes édesanyák. 

– emelték ki. 

A gyed összege 20 százalékkal emelkedhet

– A gyermekgondozási díj (gyed) a gyermek féléves korától kétéves koráig jár. Ennek összege a korábbi fizetés 70 százaléka, ami 2023-ban maximum 324 800 forint lehet, 

és mellette akár nyolc órában is dolgozhatnak az édesanyák.

A gyed összege az szja-mentesség hatására 20 százalékkal emelkedhet, mivel csak a 10 százalék nyugdíjjárulékot vonják le belőle, a 15 százalékos szja-t nem – fejtegették. 

– Ez a gyed maximumban részesülő anyák esetében közel havi 50 ezer forintos jövedelem növekedést jelenthet

– mutattak rá a közleményben

A KINCS számításai szerint a gyermeket vállaló fiatal párokra vonatkozóan mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 

a családalapítást követően harmadával nőhet a nettó jövedelmük.

Példaként felvezették: egy fiatal, 27 éves pár, akik bruttó 400-400 ezer forintot keresnek, azelőtt, hogy családot alapítanak, összesen 532 ezer forintot visznek haza. Ha összeházasodnak és megszületik az első gyermekük, akkor az édesanya szja-mentessége, a családi adókedvezmény, az első házasok adókedvezménye és a családi pótlék igénybevétele okán 693 ezer forintra nő a nettó jövedelmük, azaz 30 százalékkal több bevételre tesznek szert. 

– Emellett 2023-ban változatlan feltételekkel vehetik fel a 10 millió forintos babaváró támogatást, ami a gyermek megszületését követően azonnal kamatmentes kölcsönné válik. Ha az anyának diákhitele is volt, akkor azt is teljes egészében elengedi az állam – emlékeztettek a közleményben.

A Kopp Mária Intézet szerint 

ezek a lehetőségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a húszas éveikben járó párok családalapításának minél kevesebb anyagi akadálya legyen, és ne kelljen halasztaniuk a gyermekvállalást.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.