Navracsics: Az alapítványi egyetemek az innováció motorjaivá tudtak válni

A területfejlesztési miniszter szerint az elmúlt időszak adatokban is alátámasztja, hogy a modellváltás sikeres volt.

2023. 01. 16. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen látszik, hogy a modellváltás eredményeként az alapítványi egyetemek az innováció motorjaivá tudtak válni

– emelte ki Navracsics Tibor ma délután Miskolcon, ahol beszédet mondott a gazdaságfejlesztési zónák versenyképességéről és a magyar területpolitika megújításáról szóló konferencián. A területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: mostanában sokat bántják az alapítványi egyetemeket az Erasmus+ és a Horizont Európa uniós programok hányadtatásai miatt.

Az elmúlt időszak pedig adatokban is alátámasztja, hogy a modellváltás sikeres volt

– hangsúlyozta Navracsics Tibor. A miniszter részletezte, hogy több kiemelt edukációs rangsorban évről évre egyre több olyan alapítványi egyetem szerepel, amelyek modellváltáson estek át. Példaként említette a miniszter azt is, hogy az elmúlt egy év alatt tizennyolc százalékkal nőtt a nemzetközi adatbázisokban azoknak a tanulmányoknak és hivatkozásoknak a száma, amelyeket a modellváltó egyetemek kutatói jelentettek meg.

Mint ahogy lapunk elsőként megírta, pár nappal ezelőtt levélben fordult Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokhoz a területfejlesztési miniszter az Erasmus-ügy miatt. Navracsics Tibor szerint az egész európai közösségnek kárt okoznak, ha kizárják Magyarországot az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból. Múlt héten jelentette be az Európai Bizottság, hogy a Magyarországon működő, közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott egyetemek nem vehetnek részt közvetlen uniós pályázatokon.

 

Borítókép: Navracsics Tibor egy korábbi sajtótájékoztatón (Fotó: Mirkó István)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.