Nem csak korszerű, fiatalabb is lesz a Magyar Honvédség

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden tartott évértékelő értekezletén arról beszélt, a veszélyek korában a kormány számára a legfontosabb a magyar emberek biztonsága. Mint mondta, a modern katonai technológia beszerzésével párhuzamosan zajlik a haderő szervezeti átalakítása is, s ebben a munkában korszakhatárhoz értek.

Forrás: MTI2023. 01. 17. 11:56
null
20210211 Tata A Honvédelmi és Haderő fejlesztési Program keretében az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz érkezett első tíz darab Ejder Yalcin (Gidrán) alapvető támogató páncélozott harcjármű ünnepélyes átadása, bemutatása A képen: Ejder Yalcin (Gidrán) típusú, támogató feladatú páncélozott jármű, amely a Magyar Honvédség alapvető támogató harcjárműve lesz Fotó: Zantleitner Ingrid ZI Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra Fotó: Zantleitner Ingrid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A haderő személyi állományának is meg kell újulnia, a kedden megjelent kormányrendelet a több évtizedes katonai szolgálat kiemelten méltányos elismerése mellett utat nyit egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez – idézte a honvédelmi minisztert a tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben. 

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
A modern katonai technológia beszerzésével párhuzamosan zajlik a haderő szervezeti átalakítása is.  Fotó: Koszticsák Szilárd

A minisztérium közlése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden tartott évértékelő értekezletén arról beszélt, a veszélyek korában a kormány számára a legfontosabb a magyar emberek biztonsága.

 

Szervezeti átalakítás is zajlik a Magyar Honvédségnél 

– A modern katonai technológia beszerzésével párhuzamosan zajlik a haderő szervezeti átalakítása is. 

Ebben a munkában most korszakhatárhoz érkeztünk. 

A haderő személyi állományának is meg kell újulnia – fogalmazott a miniszter. A HM közleménye szerint a modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz, valamint a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány. Annak érdekében, hogy a fiatalok előreléphessenek, szükség van a parancsnoki és tiszti állomány átalakítására. Hozzátették: a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet célja a Magyar Honvédség parancsnokságainak, alakulatainak és támogatói szervezeteinek, valamint a Honvédelmi Minisztérium katonai állományának fiatalítása. Mint írták, a kormányrendelet hatálya alá eső szervezeteknél szolgálatot teljesítő azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek, a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti. 

 

Példátlanul előnyös program

Az érintett állomány részére a kormány, elismerve a honvédelem ügye iránti elhivatottságukat, áldozatvállalásukat és az ország érdekében tett erőfeszítéseiket, bevezeti a honvédelmi szolgálati juttatást – írták, kiemelve, a honvédelmi szolgálati juttatás alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, amely az életkor és a nyugdíjkorhatár között még hátralévő évek száma szerint, évenként 2 százalékkal csökken. 

A honvédelmi szolgálati juttatás abban az esetben is teljes összegében megilleti az arra jogosultat az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal. 

A tárca közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta azt is, hogy az új juttatási forma nem automatikus a rendelet hatálya alá esők számára, hanem egyénenkénti miniszteri döntéshez kötött. Ez a fiatalítási program a rendszerváltozás óta példátlanul előnyös módon, a több évtizedes katonai szolgálat kiemelten méltányos elismerése mellett nyit utat egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Zantleitner Ingrid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.