Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára az orosz–magyar baráti társaság bejegyzett vezetője

Hivatalos adatok alapján Gilyán György a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság elnöke és képviselője.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 02. 23. 12:06
2016. május 27. Gyurcsány Ferenc. Egy európai plebejus - Göncz Árpád címmel konferenciát rendez az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja. Demokratikus Koalíció Pártja (DK). Fotó: Földi Imre Fotó: Földi imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár korábban Gyurcsány Ferenc 2006-ban rendszeresen találkozott Vlagyimir Putyinnal, manapság mintha próbálná a múltat máshogyan beállítani, miközben olyan megjegyzéseket tesz, hogy „a barát, az barát, Orbán Viktornak pedig Vlagyimir Putyin a barátja”. Úgy tűnik, hogy törekvései nem vezettek eredményre, és van arra utaló jel, hogy az oroszbarátsággal nem sikerült teljes mértékben szakítani – írja a Tűzfalcsoport.

A 2006. márciusi találkozó kapcsán egy orosz lap megjegyezte, hogy „Megfigyelők úgy vélik, hogy Putyin érkezése az április 9-re tervezett parlamenti választások előkészületei közepette éppen azzal magyarázható, hogy a jelenlegi baloldali–liberális koalíciót támogatni kívánja, és megakadályozza, hogy a Fidesz visszatérjen a hatalomba.”

Erre példaként megemlíthető Gilyán György személye, aki 2006. július 1.–2008. február 17. között a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként Gyurcsány Ferenc alatt dolgozott. A volt államtitkár és orosz nagykövet, aki a FÁK Üzleti Klub elnökhelyettesi címével is dicsekedhetett, ugyan egy öt évvel ezelőtti előadáson, mint első elnökhelyettes került feltüntetésre,

 

a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság közhasznú civil szervezet honlapjának bírósági adatai és a hivatalos cég és szervezeti adatbázis szerint Gilyán a szervezet elnöke, illetve képviselője.

 

Forrás: Bisnode
Fotó: Bisnode

Gilyán Györgyöt szintén Gyurcsány Ferenc nevezte ki a Magyar–Kínai Gazdasági Vegyesbizottság elnökévé – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

 

Több ezer munkahelyet és biztosabb gázellátást jelenthetnek azok a fejlesztések, amelyről Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tárgyalt

 

– ezt már Szellő István mondta az RTL Klub híradójában 2006-ban – idézi fel a Tűzfalcsoport. Gilyán György a riportban még a gazdasági minisztérium államtitkáraként arról beszélt, hogy a gázellátás biztonsága prioritás és soron kívül megvizsgálják az orosz elnök javaslatát.

Idézet a műsorból:

Gilyán a mai napig aktív a balodali politikai térfélen, legutóbb akkor merült föl a neve, mikor az Andrássy Gyula Kör megnevezett tagjaként jegyzett egy olyan nyilatkozatot, amely a Népszava hasábjain élesen bírálta hazánk külpolitikáját. Az említett Kör egy magát 2011-ben alakult, külpo­litikával és külgaz­dasággal foglalkozó szak­ér­tők­ből és diplomatákból álló szervezetként mutatja be, és olyan személyeket vonultat fel a meghívottjai között, mint Bajnai Gordon vagy Balázs Péter volt külügyminiszter.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Földi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.