Hivatalos: április végén Magyarországra látogat a szentatya

Bejelentette a Szentszék, hogy Ferenc pápa április 28-án, pénteken Budapestre látogat. A szentatya a tervek szerint három napot tölt majd el Magyarországon.

2023. 02. 27. 12:14
FERENC ppa
Vatiknvros, 2019. oktber 9. Ferenc ppa hveket dvzl a heti ltalnos audiencijn a vatikni Szent Pter tren 2019. oktber 9-n. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítették a korábbi sajtóértesülést, és hétfőn hivatalosan bejelentették, hogy április végén háromnapos látogatást tesz Magyarországon a szentatya – erről a magyarországi Apostoli Nunciatúra adott ki közleményt. Ebben kiemelték: „Ferenc pápa, elfogadva az állami és egyházi hatóságok meghívását, apostoli látogatást tesz Magyarországon ez év április 28. és 30. között, meglátogatva Budapest városát.”

A tervek szerint Ferenc pápa délelőtt tíz órakor érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, majd udvariassági látogatást tesz Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, ezt követően pedig találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. Délután a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik a Szent István-bazilikában. Ferenc pápa szombaton magánlátogatást tesz a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, majd szegényekkel és menekültekkel, délután pedig fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában. A Szentatya vasárnap reggel 9 óra 30 perctől szentmisét celebrál a Kossuth téren, és a tervek szerint 18 órakor indul vissza Rómába. 

 

.
Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálta Fotó: Kurucz Árpád

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek közleményben reagált a pápalátogatás hivatalos bejelentésére.

Az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye egész közössége örömmel értesült arról, hogy Ferenc pápa 2023. április 28–30. között hazánkba látogat. A Szentatyával való találkozások színhelye Budapesten lesz, ami külön öröm mindannyiunk számára. Szeretettel várjuk a hazai és a határon túli papokat és hívőket, zarándokokat. Legyen a találkozásunk Szent Péter utódjával döntő lépés azon az úton, amelyen együtt járunk Krisztus felé. Tartsd meg, Isten, Szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját!

– fogalmazott a közleményben Erdő Péter bíboros.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa szintén közleményt adott ki. Ebben kifejtették: „mindnyájan, magyar katolikusok örömmel értesültünk arról, hogy a Szentatya, Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra a húsvéti időszakban, április 28–30. között.” 

A pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl. A Szentatya korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, amelyekre, különösen a vasárnapi szentmisére szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt. Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk

– mutattak rá.

Novák Katalin köztársasági elnök is közzétette Facebook-oldalán a látogatás hírét.

Emlékezetes, Ferenc pápa legutóbb 2021. szeptember 12-én járt Magyarországon, akkor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére érkezett, az úgynevezett statio orbis misét celebrálta a Hősök terén.

Akkor csupán néhány órát töltött a magyar fővárosban, aztán folytatta útját Pozsonyba, ahol apostoli látogatást tett. Akkor a repülőgépen adott interjút több újságírónak is, amikor azt mondta: „Megígértem az elnökötöknek, akivel találkoztam – ez a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy átgondolom, vajon jövőre vagy a rákövetkező évben el tudnék-e jönni, mert nagyon sok értékük van a magyaroknak. Megragadott, mennyire mély nálatok az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett.”

Borítókép: hamarosan újra Magyarországon köszönthetjük Ferenc pápát (MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.