Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Szövetségbe hívom a magyar fiatalokat a Honvédséghez

− Azt ajánlanám a magyar fiataloknak, hogy lépjünk szövetségre, és dolgozzunk együtt a jövőben a Magyar Honvédségnél − mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén, Budapesten. A honvédelmi miniszter az eseményen − amelyen számos fiatal megjelent − részletesen beszélt a Magyar Honvédség állapotáról, emellett kifejtette, miért érdemes csatlakozni hozzájuk. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke egy új kihívást indított el.

2023. 02. 13. 13:54
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Magyarországnak egy megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes, komoly, tiszteletreméltó hadseregre van szüksége. Ehhez jól kiképzett, feladatokat ismerő, megfelelően felszerelt, elszánt, magas morálú, magabiztos, fizikailag is fitt, nyelveket beszélő magyar fiatalokra van szükség. Ezért azt ajánlanám a magyar fiataloknak, hogy lépjünk szövetségre, és dolgozzunk együtt a jövőben! − mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén, hétfőn a Bálna kulturális, vendéglátó- és kereskedelmi központban, Budapesten.

Sok fiatal érdeklődő jelent meg hétfőn a Honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén. Fotó: Havran Zoltán
Sok fiatal érdeklődő jelent meg hétfőn a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén Fotó: Havran Zoltán

− Hogy miért érdemes a magyar honvédségben szolgálni? − tette fel a kérdést a miniszter. Válaszában kifejtette, a szolgálat bátorság, nemzeti erény. − Fegyverrel foglaltunk hazát ezer évvel ezelőtt, és fegyverrel is védtük meg. Sok évszázadon keresztül bizonyítottunk külső és belső ellenséggel szemben. Néha ugyan csak puszta bátorság volt a kezünkben, s mégis helyt álltunk − mondta.

 

Folytatódik a haderő fejlesztése

A miniszter kifejtette, folytatódik és zajlik a magyar haderő fejlesztése, amely már high-tech haderőt jelent. Tájékoztatása szerint elértük a nemzeti össztermékhez viszonyított kétszázalékos költési szintet. Ezen belül húsz százalékot az új eszközök beszerzésére fordítunk. – Nem véletlen, hogy a napokban egy nemzetközi szervezet, amely azzal foglalkozik, hogy a különböző országok haderejét értékeli, 

Magyarországét Európa egyik legütőképesebbjeként jelölte meg a napokban.

– állapította meg. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint „ugyan csak az út első harmadában járunk, már most eljutottunk oda, hogy a magyar katonák kezében már Magyarországon gyártott, csúcstechnológiás kézifegyverek vannak, amelyeket a legmodernebb optikákkal, modern éjjellátó berendezésekkel egészítettünk ki”. 

 Magyarországon gyártott csúcstechnológiás kézifegyverek vannak, amelyeket a legmodernebb optikákkal, modern éjjellátó berendezésekkel egészítettek ki. Fotó: Havran Zoltán

Mint folytatta, az egyenruhák a magyar katonai hagyományokra épülnek, megfelelően modernek, és biztonságot nyújtanak. A szárazföldi erők építéséről szólva elmondta, átvették az első Lynx (hiúz) modern harcjárműveket, amelyek gyártása megindult Zalaegerszegen, s az év közepétől már ezeket használják a hadseregekben is. Megérkeztek a török gyártmányú katonai járművek is, amelyeket Magyarországon szerelnek össze. 

A Honvédség új katonai járműveket szerez be. Fotó: Havran Zoltán

Az önjáró lövegek is megérkeztek, emellett vezérlőközpontokat alakítanak ki ezen eszközök irányítására. A légierő fejlesztéséről szólva elmondta, különböző radarrendszerek érkeznek Magyarországra, a légvédelmet pedig egy norvég–amerikai légvédelmi rakétarendszer egészíti ki.

 

Miért érdemes csatlakozni a Magyar Honvédséghez?

− A Magyar Honvédség egy olyan közösség, amelyben a fiatalok meg tudják érezni az összetartozás élményét. A kiképzés által nyert önbizalom erejét. A fiatalok megélhetik a gyakorlatok, fárasztó menetelések, éjszakai lövészetek, vízi kiképzések utáni megérdemelt pihenés varázsát. 

 A magyar állam méltó munkaerő-piaci pozíciót biztosító juttatást ad a magyar katonáknak.  Fotó: Havran Zoltán

A haza szolgálatának magasztos dicsőségét. Ezek azok az érzések, amelyek közösséggé kovácsolnak bennünket. Ezek mellé a magyar állam egy méltó munkaerő-piaci pozíciót biztosító juttatást ad a magyar katonáknak − mondta a honvédelmi miniszter.

 

„Mutassuk meg, hogy nem vagyunk pudingok!”

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, a magyar katonák több mint ezer éve harcolnak, hogy a Kárpát-medencében Magyarországnak ne csak otthona, hanem hazája legyen. Ennél magasztosabb cél és hivatás nem létezik – tette hozzá. A Honvéd Vezérkar főnöke reméli, egyre többen csatlakoznak az idén 175 éves Magyar Honvédséghez és töltik meg tartalommal esküjük szövegét.

Egy kihívást indított el a vezérkari főnök, ebben négyfős csoportoknak kell lefutniuk 175 kilométert április 7-éig.  Fotó: Havran Zoltán

Kifejtette, régóta nem nyúltak hozzá a Magyar Honvédség szervezetéhez, de Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterrel úgy döntöttek, minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonára van szükség, ezért drasztikusan csökkentették a bürokráciát, az adminisztrációt. Ruszin-Szendi Romulusz emlékeztetett: április 7-én lesz a 175. évfordulója annak, hogy Mészáros Lázárt hadügyminiszterré nevezték ki. 

Ennek apropóján egy kihívást indított el a vezérkari főnök, ebben négyfős csoportoknak kell lefutniuk 175 kilométert április 7-éig. 

A vezérkari főnök egyben felhívta Szalay-Bobrovniczky Kristófot, csatlakozzon hozzá és Pálinkás Szilveszterhez, a toborzókampány egyik arcához, valamint Rozs Gergelyhez, aki januárban kezdte meg alapkiképzését, és teljesítsék együtt a távot. „Mutassuk meg, hogy nem vagyunk pudingok, nem vagyunk tejszínhabok!” – fogalmazott a vezérkari főnök. A honvédelmi miniszter elfogadta a kihívást.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a toborzóünnepségen (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.