időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

A szombati napon több mint tízezren érkeztek Ukrajnából

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.19. 08:30 2023.03.19. 08:46
A szombati napon több mint tízezren érkeztek Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5672-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4998-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szombaton 28 ember, közülük hat gyermek érkezett Budapestre vonattal – tudatta az ORFK.

Ahogy a Magyar Nemzet megírta, Magyarország a háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtotta, illetve hajtja végre.

Az orosz–ukrán háború tavaly február 24-i kitörése óta mostanáig az Ökumenikus Segélyszervezet 242 ezer embernek segített, csaknem 1700 tonna, nyolcvan kamion segélyáruval. Mindennel egybevetve a húsz régióba eljutó és a magyarországi segítségnyújtás összértéke meghaladja a 6,5 milliárd forintot. Ukrajna-szerte 250 olyan intézményt támogatnak, ahol menekülteket helyeztek el, ezek közül 225 Kárpátalján található. Ukrajnában, a borogyankai kistérségben konténeróvodát építettek, hamarosan kezdődik egy iskola felújítása, a bucsai járásban pedig egy egészségház felhúzása.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Christopher Furlong)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.