Április 1-jén indulhat újra a fogaskerekű, reménykedik a hegyvidéki önkormányzat

A BKK korábbi ígérete szerint már az őszi felújítást követően járnia kellett volna a fogaskerekűnek.

2023. 03. 01. 11:41
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 1-jén indulhat újra a fogaskerekű, reméljük, nem bolondok napi tréfa lesz – ezzel a címmel adott ki közleményt ma délelőtt a XII. kerületi önkormányzat. Mint írták: mához egy hónapra újraindulhat a fogaskerekű, bár a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi ígérete szerint már az őszi felújítást követően járnia kellett volna a fogaskerekűnek. A közlekedési vállalat a téli hónapokban is szüneteltette a járatokat, nagy gondot okozva ezzel a vasutat rendszeresen használó hegyvidékieknek, különösen az időseknek. A BKK most az ígérte, április 1-jén már tényleg teljesülhet a hegyvidékiek szándéka, és újra közlekedhet a város legrégibb kötöttpályás közlekedési eszköze a Városmajor és Széchenyi-hegy között. 

A hegyvidéki önkormányzat arról is tájékoztatott, hogy 

a 60-as jelzésű járat munkanapi menetrendje változatlan marad, a hétvégi napokon pedig 15 percenként közlekednek a járatok. 

„A BKK tájékoztatása szerint a szerelvények a kora hajnali és késő esti órákban a TeleFogas rendszerben közlekednek majd. Ez azt jelenti, hogy a fogasok csak akkor indulnak el, ha arra az indulás előtt érkezik bejelentett utazási igény. Ezzel a fogaskerekű melletti lakóterületek zajterhelése csökkenhet ebben az időszakban. A jó idő beköszöntével pedig hétvégenként – amennyiben az utasforgalom tartósan indokolja – a szolgáltató sűrűbben fogja indítani a szerelvényeket. A részletes menetrendi információk 2023. március közepétől lesznek elérhetőek a BKK felületein” – írták. 

Felidézték: az elmúlt hónapokban sok hegyvidéki lakos írt panaszos levelet az önkormányzatnak a fogaskerekű téli leállása és a járatokat helyettesítő pótlóbuszok szervezetlensége miatt, még aláírásgyűjtés is indult a fogaskerekű megmentéséért. 

Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester személyesen tárgyaltak a BKK vezetésével, és a Fővárosi Közgyűlésben is napirendre került az ügy.

„Fonti Krisztina több nyílt levelet is írt Budapest főpolgármesterének a probléma megoldása érdekében. Az áprilisra ígért újraindítás azt jelzi, hogy a fogas érdekében indított akciók láthatóan eredményesek voltak” – zárul a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.