Az oktatók kevesebb mint egy százaléka vett részt a múlt heti sztrájkban

A kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, amiről folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 16:40
null
2022.01.31. Budapest Autós demonstráció a pedagógus sztrájk mellett. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint szakképző intézményekben az oktatók kevesebb mint egy százaléka vett részt a múlt heti sztrájkban. Mint korábban beszámoltunk róla, múlt héten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) „Sztrájk március 16–17: Szüntesd be a munkát!” címmel tett felhívást. Állításuk szerint a kormány érdemben semmilyen követelésükre nem reagált, újabb sztrájknapokat hirdettek. 

Kérjük a munkavállalókat, ezeken a napokon szüntessék be a munkát, kérjük a bennünket támogató szülőket, lehetőség szerint tartsák otthon gyermekeiket, kérjük a támogatóinkat, intézményeik környékén ezeken a napokon szervezzenek élőláncot!

– állt a felhívásukban. A szakszervezetek a gördülő sztrájkot kívánták folytatni, ahogyan írták: 2023. március 16-a a határozatlan időre szóló sztrájk kezdetének időpontja.

A kormány egyébként elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, amiről folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel. 

A nagyobb mértékű béremeléshez ugyanakkor szükséges az uniós források megérkezése, erről pedig december 12-én sikerült is megegyezni az Európai Unióval. Amennyiben ezek a pénzek valóban megérkeznek, idén 21, jövőre 25, rá egy évre pedig 29 százalékkal emelkedhetnek a bérek az ágazatban, így 770 ezer forintra nő majd a pedagógusok átlagbére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.