időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Az oktatók kevesebb mint egy százaléka vett részt a múlt heti sztrájkban

Magyar Nemzet
2023.03.21. 16:40 2023.03.21. 17:00
Az oktatók kevesebb mint egy százaléka vett részt a múlt heti sztrájkban

A Magyar Nemzet információi szerint szakképző intézményekben az oktatók kevesebb mint egy százaléka vett részt a múlt heti sztrájkban. Mint korábban beszámoltunk róla, múlt héten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) „Sztrájk március 16–17: Szüntesd be a munkát!” címmel tett felhívást. Állításuk szerint a kormány érdemben semmilyen követelésükre nem reagált, újabb sztrájknapokat hirdettek. 

Kérjük a munkavállalókat, ezeken a napokon szüntessék be a munkát, kérjük a bennünket támogató szülőket, lehetőség szerint tartsák otthon gyermekeiket, kérjük a támogatóinkat, intézményeik környékén ezeken a napokon szervezzenek élőláncot!

– állt a felhívásukban. A szakszervezetek a gördülő sztrájkot kívánták folytatni, ahogyan írták: 2023. március 16-a a határozatlan időre szóló sztrájk kezdetének időpontja.

A kormány egyébként elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, amiről folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel. 

A nagyobb mértékű béremeléshez ugyanakkor szükséges az uniós források megérkezése, erről pedig december 12-én sikerült is megegyezni az Európai Unióval. Amennyiben ezek a pénzek valóban megérkeznek, idén 21, jövőre 25, rá egy évre pedig 29 százalékkal emelkedhetnek a bérek az ágazatban, így 770 ezer forintra nő majd a pedagógusok átlagbére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.