Befejeződött a H225M helikopterek típusalkalmassági vizsgálata

A helikoptereket kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják le.

Magyar Nemzet
2023. 03. 20. 11:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Befejeződött az Airbus H225M típusú közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Magyar Honvédség szállítóhelikopter-képességének fejlesztése céljából a Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca összesen tizenhat darab forgószárnyast rendelt ebből a típusból – számolt be róla a honvedelem.hu.

Azt írták: A szerződés 2018. decemberi megkötését követően a HM állami légügyi főosztálya kiadta a szükséges magyar katonai hatósági engedélyeket az Airbus Helicopters érintett szervezeteinek, többek között a vállalat képzőközpontjának is, ahol a magyar katonai pilóták és a repülőműszaki állomány megkaphatja a típus üzemeltetéséhez szükséges képzést.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amelynek során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira – a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják le.

Az eljárás kapcsán a minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepülést hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel, 2023. február 28. és március 1. között.

A hatósági vizsgáló csoport a gyártó szakembereivel közösen dolgozta ki a vizsgálati programot, a repülést pedig az Airbus tesztrepülő személyzetének segítségével hajtották végre a gyár tesztlégterében. Az eljárás lezárásaként adták ki a H225M típusú közepes többcélú szállító helikopter magyar katonai típusalkalmassági bizonyítványát, ami elsődleges feltétele annak, hogy a légijármű-típus itthon rendszerbe álljon.

Borítókép forrása: Honvedelem.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.