időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
A helikoptereket kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják le

Befejeződött a H225M helikopterek típusalkalmassági vizsgálata

Magyar Nemzet
2023.03.20. 11:52 2023.03.20. 12:03
Befejeződött a H225M helikopterek típusalkalmassági vizsgálata

– Befejeződött az Airbus H225M típusú közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Magyar Honvédség szállítóhelikopter-képességének fejlesztése céljából a Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca összesen tizenhat darab forgószárnyast rendelt ebből a típusból – számolt be róla a honvedelem.hu.

Azt írták: A szerződés 2018. decemberi megkötését követően a HM állami légügyi főosztálya kiadta a szükséges magyar katonai hatósági engedélyeket az Airbus Helicopters érintett szervezeteinek, többek között a vállalat képzőközpontjának is, ahol a magyar katonai pilóták és a repülőműszaki állomány megkaphatja a típus üzemeltetéséhez szükséges képzést.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amelynek során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira – a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják le.

Az eljárás kapcsán a minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepülést hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel, 2023. február 28. és március 1. között.

A hatósági vizsgáló csoport a gyártó szakembereivel közösen dolgozta ki a vizsgálati programot, a repülést pedig az Airbus tesztrepülő személyzetének segítségével hajtották végre a gyár tesztlégterében. Az eljárás lezárásaként adták ki a H225M típusú közepes többcélú szállító helikopter magyar katonai típusalkalmassági bizonyítványát, ami elsődleges feltétele annak, hogy a légijármű-típus itthon rendszerbe álljon.

Borítókép forrása: Honvedelem.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.