Hamarosan dönthetnek a békehatározatról

Ezen a héten a részletes bizottsági vitákkal folytatódott a kormánypártok békepárti határozati javaslatának a tárgyalása, a jövő héten pedig a parlament törvényalkotási bizottságában kerül terítékre a javaslat.

2023. 03. 16. 18:32
20221003 Budapest Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten kerül a parlament törvényalkotási bizottsága elé a Fidesz–KDNP által beterjesztett békepárti határozati javaslat – derült ki az Országgyűlés honlapján megtalálható üléstervből. Az orosz–ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozati javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője nyújtotta be. A parlament múlt heti plenáris ülésén zajlott a javaslat általános vitája, ezen a héten pedig a részletes bizottsági viták következtek.

A határozati javaslatban egyebek mellett kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez. Emellett felhívják a kormány figyelmét, hogy továbbra is minden lehetséges módon folytassa az Ukrajnából menekültek segítését, és rámutatnak arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Az előterjesztés azt is tartalmazza, hogy a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa. Rögzítik, hogy a fegyverszállítások és szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség. Felszólítják továbbá a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan politikai akcióktól és megszólalásoktól, amelyek Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

 

Kocsis Máté korábban úgy nyilatkozott: a békepárti nyilatkozat a magyar érdekek szempontjából íródott meg. Megjegyezte, miután a magyar baloldal inkább a nyugati világ háborúpárti álláspontját képviseli, ezért nem számít arra, hogy megszavazzák majd ezt a nyilatkozatot, sőt, a következő napokban és hetekben támadni fogják ezt a politikai állásfoglalást.

 

A békepárti nyilatkozat általános vitájában Gréczy Zsolt (DK) azt mondta: szerinte a javaslat valójában arról szól, hogy hogyan folytatódhat a háború. Úgy fogalmazott: a Fidesz ugyanazt csinálja, amit annak idején Rákosi Mátyás tett, aki a békéről beszélt, miközben Sztálint támogatta. A Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton a vitában úgy vélekedett: a tárgyalt békepárti javaslat nem a magyarok érdeke, „az orosz megszállók és áruló csatlósainak gyalázatos békéje”, amelyet egy európai polgár és egy magyar hazafi sohasem támogathat. Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka a beterjesztett határozatot fideszes álbékejavaslatnak nevezte. Molnár Zsolt (MSZP) szerint ki kellene venni a dokumentumból a nem odaillő pontokat, amelyeknek „semmi köze a békéhez”, ha ezt nem teszik meg, akkor nem a nemzeti konszenzus és a béke melletti kiállás, hanem a szekértábor-politizálás a cél.

Tárgyalni kell

– A magyar kormány békét akar, az európai parlamenti képviselők és a brüsszeli bürokraták ezzel szemben háborút – jelentette ki Menczer Tamás a Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videóban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára leszögezte: józan ésszel mindenki tudhatja, hogy ennek a háborúnak tárgyalás, párbeszéd és kommunikációs csatornák nélkül nem lesz vége. – Egyre többen beszélnek a harmadik világháború esélyéről, atomhatalmak összecsapásáról, a NATO és Oroszország összeütközéséről, és azt mindenképpen el kell kerülni – hangsúlyozta. A kormánypárti politikus leszögezte, hogy a konfliktus elkerülését csak tárgyalással lehet elérni, és ez a magyar kormány álláspontja is.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.