Határozott igent mondunk a székelyek önrendelkezésére

Nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely–magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk – emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A politikus hangsúlyozta: a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, mert hasonló autonómiamodellek működnek több uniós tagországában.

2023. 03. 10. 9:31
null
Sepsiszentgyörgy, 2015. március 10. Székely zászlók a Székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2015. március 10-én. Mivel a marosvásárhelyi polgármester megtiltotta a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulójára, a Székely szabadság napjára tervezett felvonulást, ezért Székelyföld több településére hirdettek a marosvásárhelyit pótló tiltakozó megmozdulásokat. MTI Fotó: Henning János Fotó: Henning János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl – jelentette ki a székely szabadság napja alkalmából kiadott közleményében a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János kiemelte: „nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely–magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk”.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár újra hitet tett a székelyek ügye mellett Fotó: Mirkó István

Hozzátette: „ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van. Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatunk abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák.”

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómiamodellek működnek az Európai Unió több tagországában.

Szavai szerint ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot.

A politikus hozzáfűzte: a székelyek, akik ezer éven át védték országunk határait és egészen a XIX. század második feléig, sőt a kommunista Románia idején is egy rövid ideig autonómiával rendelkeztek, megérdemlik, hogy támogassuk a megmaradásukat szolgáló küzdelmüket.

Az államtitkár kiemelte, hogy „az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni.

Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról

– fogalmazott.

Megerősítette, hogy a székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.

Borítókép: Székely zászlók (Fotó: MTI/Henning János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.