Ismét támadják a debreceni akkumulátorgyárat

Az LMP újabb vizsgálatokat követel, de az eredménytől függetlenül leállítaná a beruházást

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 19. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Védegylet és az LMP megtámadta a Debrecenben megépíteni tervezett CALT-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken – jelentette be Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere és Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára vasárnap Budapesten tartott – online is közvetített– sajtótájékoztatóján. 

Tetlák Örs közölte: azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania. 

Az engedély, amely ellen több tucat kifogást emelt a két szervezet, szerintük  nem tartalmazza a gyár környezeti kibocsátásainak hatásait. – Téves és hiányos például a vízfelhasználás hatásainak vizsgálata, a hatóság elmulasztotta a teljes beruházás hatásainak vizsgálatát – állította az ellenzéki politikus. 

Tetlák Örs hangsúlyozta, hogy az LMP minden politikai és jogi eszközzel azon lesz, hogy a debreceni giga-akkumulátorgyár ne épülhessen meg.

Újszászi Györgyi a debreceni és mikepércsi lakosokra hivatkozott, akik szerinte aggódnak, és ezért keresték meg egyesületüket. Hozzátette: környezetvédelmi joggal foglalkozó egyesülettel nézték át a kormányhivatal engedélyét, amelyben szerinte sok ponton hiányosságok vannak. 

A Védegylet főtitkára közölte: keresetlevélben támadták meg a hivatal határozatát és annak megsemmisítését kérték a bíróságtól. – Továbbá azt is kérték, a törvényszék tegye lehetővé, hogy újabb szakértők, például igazságügyi szakértő, környezetvédelmi szakember vizsgálja meg a beruházó által benyújtott dokumentumokat – fűzte hozzá. Újszászi Györgyi utalt arra is, hogy szerinte újra vizsgálni kellene, hogy a felszín alatti vízkészletek csökkenése károsíthatja-e a védett természeti területeket. Azt viszont már az általuk kezdeményezett vizsgálatok eredménye előtt kijelentette: szerinte muszáj megállítani ezt a beruházást minden lehetőséggel, ami a rendelkezésükre áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.