Ismét ülésezik az Országgyűlés

A kiberbiztonsággal és az uniós elnökséggel kapcsolatos javaslatokat is tárgyalják ma a parlamentben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 7:25
null
Budapest, 2023. március 27. Az Országgyűlés plenáris ülése 2023. március 27-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon folytatja a munkáját az Országgyűlés, ahol a politikai viták terepének számító napirend előtt felszólalásokat követően a képviselők tárgyalják az áruknak TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozásra vonatkozó genfi vámegyezményének módosítását, amely korszerűsítéseket tartalmaz figyelemmel az eTIR nemzetközi rendszer szabályaira.

 

Napirenden szerepel a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényjavaslat, amely kialakítja a kiberbiztonsági tanúsítás magyar keretrendszerét és a vonatkozó uniós rendelet érvényesülését, továbbá kiberbiztonsági követelményeket határoz meg a gazdasági élet jelentős ágazatainak, szereplőinek, és hatósági felügyeleti rendszert vezet be.

 

Az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására irányuló jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat létrehozná az EU-elnökségi jogviszonyt. Az indoklás szerint ez az új jogviszony a tágabb értelemben vett közszférában dolgozó szakemberek esetében teszi lehetővé, hogy szakértelmüket az elnökségi feladatok kifogástalan és magas színvonalon való ellátása érdekében kamatoztathassák. Az EU-elnökségi jogviszony elsősorban meghívásos, kivételesen pályázati eljárás alapján létesíthető. Az előterjesztés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatban is tartalmaz módosításokat annak érdekében, hogy a kiemelkedő, elsősorban gyakorlati szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek is kaphassanak vezetői megbízást, ugyanakkor meghatározott esetekben csak tudományos fokozat megléte mellett.

Megvitatják a Magyarország és a Törökország közötti katonai keretmegállapodás kihirdetését. Az indoklás szerint a kormány keleti nyitás politikájával összhangban, a török féllel megkezdett védelmi ipari együttműködési kezdeményezések, a közös kiképzések és gyakorlatok, valamint az információk és tapasztalatcserék lehetőségei szükségessé teszik az általános keretmegállapodás megkötését.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a héten négynapos ülést tart az Országgyűlés, a hétfői ülésnapon a képviselők megszavazták Finnország csatlakozását a NATO-hoz, majd késő este megkezdődött a kormánypártok által benyújtott békepárti határozatról szóló bizottsági jelentések vitája.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.