időjárás 23°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Ismét ülésezik az Országgyűlés

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.28. 07:25 2023.03.28. 08:55
Ismét ülésezik az Országgyűlés

A kiberbiztonsággal és az uniós elnökséggel kapcsolatos javaslatokat is tárgyalják ma a parlamentben.

A mai napon folytatja a munkáját az Országgyűlés, ahol a politikai viták terepének számító napirend előtt felszólalásokat követően a képviselők tárgyalják az áruknak TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozásra vonatkozó genfi vámegyezményének módosítását, amely korszerűsítéseket tartalmaz figyelemmel az eTIR nemzetközi rendszer szabályaira.

 

Napirenden szerepel a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényjavaslat, amely kialakítja a kiberbiztonsági tanúsítás magyar keretrendszerét és a vonatkozó uniós rendelet érvényesülését, továbbá kiberbiztonsági követelményeket határoz meg a gazdasági élet jelentős ágazatainak, szereplőinek, és hatósági felügyeleti rendszert vezet be.

 

Az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására irányuló jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat létrehozná az EU-elnökségi jogviszonyt. Az indoklás szerint ez az új jogviszony a tágabb értelemben vett közszférában dolgozó szakemberek esetében teszi lehetővé, hogy szakértelmüket az elnökségi feladatok kifogástalan és magas színvonalon való ellátása érdekében kamatoztathassák. Az EU-elnökségi jogviszony elsősorban meghívásos, kivételesen pályázati eljárás alapján létesíthető. Az előterjesztés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatban is tartalmaz módosításokat annak érdekében, hogy a kiemelkedő, elsősorban gyakorlati szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek is kaphassanak vezetői megbízást, ugyanakkor meghatározott esetekben csak tudományos fokozat megléte mellett.

Megvitatják a Magyarország és a Törökország közötti katonai keretmegállapodás kihirdetését. Az indoklás szerint a kormány keleti nyitás politikájával összhangban, a török féllel megkezdett védelmi ipari együttműködési kezdeményezések, a közös kiképzések és gyakorlatok, valamint az információk és tapasztalatcserék lehetőségei szükségessé teszik az általános keretmegállapodás megkötését.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a héten négynapos ülést tart az Országgyűlés, a hétfői ülésnapon a képviselők megszavazták Finnország csatlakozását a NATO-hoz, majd késő este megkezdődött a kormánypártok által benyújtott békepárti határozatról szóló bizottsági jelentések vitája.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.