Jogsértést követett el a Netflix az NMHH szerint

Hét, a Netflixen elérhető filmmel kapcsolatban tárt fel jogsértést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 02. 11:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön, hogy a Bosszú, Vadállatok, Bandaháború, John Wick: 2. felvonás, A sötét ötven árnyalata és a Toxikoma című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, amely kategorizálás a Médiatanács számára is irányadó.

Ezzel szemben a Netflix szolgáltatója „16+” korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé ezeket a műsorszámokat.

Amennyiben a Netflix szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének.

Szintén helytelen besorolással szerepelt a Netflix hazai kínálatában egy „13+” korhatár-megjelöléssel ellátott film Az unoka címmel, amely a hazai szabályozás értelmében „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolandó.

 

A 2022. december 27. óta érvényben lévő új szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak is kötelező jól látható helyen feltüntetni a médiatartalmak korhatár-besorolását.

 

Ez a Netflix felhasználói felületén nem teljesül, a korhatárra vonatkozó kategória csak akkor jelenik meg, amikor a felhasználó a kurzort az adott műsorszám ikonjára vezeti, vagy külön lenyitja a „további információ” fület.

Mivel a Netflix szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Közölték azt is, hogy bejelentés alapján vizsgálta a testület a Disney+ streamingszolgáltatáson elérhető Fura világ című gyerekfilmet, amelyet a szolgáltató „6+” korhatár-megjelöléssel látott el.

Az NMHH vizsgálata megállapította, hogy a hazai szabályozás szerint a műsor a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába tartozik, annak üzenete, erőszakos és fenyegetettségérzetet keltő jelenetei, képi és hanghatásai miatt.

A helytelen korhatár-besorolás mellett a Disney+ csatornán sem voltak jól látható helyen feltüntetve a médiatartalmak korhatár-minősítései, ami szintén jogsértést vet fel.

Az NMHH ezért a rajzfilmmel kapcsolatban szintén értesíti a holland társhatóságot.

Az RTL Három csatornán január 2-án délelőtt 10 órától sugárzott Immigrants – Jóska menni Amerika! című animációs filmmel kapcsolatban is bejelentés érkezett a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-kategóriába sorolás miatt. A Médiatanács megállapításai szerint a film számos, tizenhat éven aluliakra káros elemet tartalmaz, azaz IV. kategóriába tartozónak minősül, ezért erről is értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot, amelyhez az RTL Három médiaszolgáltatója tartozik.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Jeshoots/Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.