Kolumbiába és Új-Zélandra is utazik áprilisban ösztöndíjas

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után újra mehetnek ösztöndíjasok a déli féltekére a Kőrösi Csoma Sándor programban, hogy segítsék a helyi magyarságot a magyar identitás, nyelv és kultúra megőrzésében. Ezúttal 22 ösztöndíjas képzését kezdték meg, akik április elsején indulnak majd a hét országban kijelölt állomáshelyeikre.

2023. 03. 13. 10:42
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a tíz éve futó Kőrösi Csoma Sándor program, a nemzetpolitikai államtitkárság egyik legrégebb óta futó programja, amely kiállta az idők próbáját

– jelentette ki az ösztöndíjasok kétnapos képzésének megnyitóján a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Szilágyi Péter kiemelte, hogy a Kőrösi Csoma Sándor program olyan valós igényekre ad válaszokat, amelyek a diaszpórában, az ottani közösségekben megfogalmazódnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy eddig összesen 710-en segítették a diaszpórában élő magyar közösségek munkáját. Több mint 190 fogadószervezet kapott segítséget, köztük cserkészcsapatok, hétvégi magyar iskolák és egyházi szervezetek is.

Szilágyi Péter elmondta: 2013 óta ez már a kilencedik évad, ami azért van így, mert a Covid-időszakban nem működött a program, így nem tudtak se a déli, se az északi féltekére ösztöndíjasokat kiküldeni. – Jelen pillanatban, a 2022/23-as programszakaszban az északi féltekén 62 ösztöndíjas teljesít szolgálatot tizennyolc országban. A déli féltekére induló ösztöndíjasok pedig április elsején utaznak ki, és november 30-ig, nyolc hónapig fogják segíteni a magyar diaszpóra közösségeit – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a déli félteke hét országába – Argentína, Brazília, Chile, Uruguay, Kolumbia, Ausztrália és Új-Zéland – összesen 22 ösztöndíjas utazik majd ki, egy pedig a nyáron csatlakozik a programhoz.

Mint kiemelte: noha a déli félteke minden olyan országába meghirdették a programot, ahol van magyar közösség, Paraguay-ba, Venezuelába és a Dél-afrikai Köztársaságba, részben biztonsági okok miatt, részben azért, mert az ottani szervezet nem igényelt segítséget, most nem utazik ösztöndíjas.

Jó hír azonban, hogy a koronavírus-járvány alatt Kolumbiában megalakult a magyar ernyőszervezet, amely összegyűjti az ott élő magyarokat, és oda most tud menni ösztöndíjas

– mutatott rá Szilágyi Péter. Hozzátette: a kiírásra, akárcsak az északi félteke esetében, olyan tematikus programokkal lehetett jelentkezni, mint hagyományőrzés, oktatói munka és nevelői munka, valamint közösségi, sport-, média-, kulturális és cserkésztevékenység. A helyettes államtitkár megjegyezte, az ösztöndíjasok a következő két napon előadásokat hallgatnak és változatos képzéseken vesznek részt, hogy minél jobban felkészüljenek a nyolc hónapos munkára.

Fotó: Szilágyi Péter a Kőrösi Csoma Sándor program elért eredményeit méltatta (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.