időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Megtudtuk, mit építettek a rabok a gyerekeknek

Szemán László János
2023.03.30. 16:00 2023.03.30. 16:54
Megtudtuk, mit építettek a rabok a gyerekeknek

Újabb gyermekotthont újítottak fel fogvatartottak ombudsmani kezdeményezésre. Ezúttal a gyulafirátóti gyermekotthon újult meg.

Újabb gyermekotthont újítottak fel fogvatartottak jószolgálati tevékenység részeként. A büntetés-végrehajtási szervezet befejezte a Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon felújítását.
Korábban ombudsmani jelentés tárta fel, hogy az intézmény felújításra szorul, ezért az alapvető jogok biztosának felkérésére a büntetés-végrehajtási szervezet felajánlotta a renoválást. Még decemberben a gyulafirátóti gyermekotthon kerítésére belátásgátló hálót helyeztek fel, illetve két virágládával és két kerti pavilonnal is gazdagodott az intézmény a büntetés-végrehajtási szervezet felajánlásának köszönhetően.

Megújult és megszépült a gyulafirátóti gyermekotthon (Fotó: BvOP)

Most 12 fogvatartott bevonásával kifestették az épületet, azon helyiségek esetében pedig, ahol ez indokolt volt, teljes újravakolást és glettelést is végeztek. E mellett kicserélték a lépcsőház régi faszerkezetét és új bútorokkal (étkezőasztallal, székekkel és egy kanapéval) lepték meg az otthonban élő gyermekeket. 


A felújítási program két évvel ezelőtt az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére indult el a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának, valamint az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárságának segítő közreműködésével. Akkor a büntetés-végrehajtási szervezet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. aktív részvételével két gyermekotthont újított fel.
A program itt nem ért véget, 2022-ben két újabb intézmény, a Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szentlőrinci lakásotthona szépült meg az AJBH, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Mecsekerdő Zrt. és a VERGA Zrt. együttműködésében. Most a Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon felújításának folytatásával a gyermekotthon teljes renoválása fejeződött be.

Borítókép: Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a kis otthonlakókkal beszélget (Fotó: BVOP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.