Meredeken zuhan a pedagógus-szakszervezetek taglétszáma

Nyolc év alatt kevesebb mint a felére apadt a legnagyobb pedagógus-szakszervezet létszáma. 2014 és 2022 között 14 ezer tag lépett ki a Pedagógusok Szakszervezetéből, amely mára a tanárok mindössze öt százalékát tömöríti. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már nem is számol be arról, hogy hány tagja van, a 170 ezer tanár nagyjából egy százalékát tudhatják soraik között. Tegnap és ma is sztrájknapot hirdettek, áprilisban pedig folytatják.

2023. 03. 17. 14:31
KOMJÁTHY Anna; BOROS Péterné; NASZÁLYI Gábor
Budapest, 2022. október 5. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke beszél, mellete Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (j), Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke (b2, takarásban) és Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke (b, takarásban) a Bajza utcai Általános Iskola elõtt tartott sajtótájékoztatón 2022. október 5-én. Szolidaritását fejezte ki több szakszervezet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos sztrájkjával, valamint a tanárokat és az õket segítõk követeléseivel. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap és ma is sztrájkra hívták a pedagógusokat a szakszervezetek. Egy éve tart a tanárok tiltakozása, a kormány pedig folyamatosan egyeztet különböző szervezeteikkel. Ezek közül a leghangosabbak a szakszervezetek, melyek igyekeznek politikai síkra is terelni a tiltakozásaikat. Tavaly a Magyar Nemzet birtokába jutott például egy olyan dokumentum, amelyben a tiltakozó pedagógusoknak azt javasolták, hogy viseljenek kék szalagot. 

MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay Péter kék szalaggal nyilatkozik. A pedagógus-szakszervezetek is a szalag viselését javasolták a tanároknak. Fotó: Rosta Tibor

Ezzel a jelképpel akkoriban a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter kampányolt.

Jelentősen csökkent a létszám

Ezzel párhuzamosan viszont a szakszervezetek létszáma jelentősen megcsappant az elmúlt években. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 2014-ben még 23 535 tagot számlált, ami a pedagógusok 12,56 százalékát jelentette. Nyolc év alatt azonban a tagság masszív többsége hátat fordított a PSZ-nek, és a legfrissebb, tavalyi adatok szerint mindössze 9097-en maradtak, ami a pedagógusok 5,13 százaléka. 

A szakszervezetek létszámát folyamatosan méri az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság (ORMB), így ezekből a pontos adatokból lehet kiindulni. Más a helyzet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) esetében. Ők már nem is hajlandók együttműködni az ORMB-vel, így nem lehet tudni, pontosan hány pedagógust képviselnek a több mint 170 ezerből. 2014-es hivatalos adatuk 2612 fő volt, ami akkor 1,39 százalékos reprezentativitást jelentett.

A vonatkozó jogszabályok szerint egyébként területi (vármegyei) vagy települési szinten azt a szakszervezetet kell reprezentatívnak tekinteni, amely közalkalmazotti jogviszonyban álló tagjainak számában eléri a fenntartó által területi (vármegyei) vagy települési szinten fenntartott munkáltatók által foglalkoztatott közalkalmazottak létszámának tíz százalékát. Illetve azokat a szakszervezeteket, amelyeknek közalkalmazotti jogviszonyban álló tagjai száma eléri a fenntartó által területi (vármegyei) vagy települési szinten fenntartott munkáltatóknál az adott ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottak létszámának tíz százalékát.

Nem képviselik a többséget

A hivatalos számok jól mutatják, hogy a szakszervezetek nem képviselik a pedagógusok többségét, de országosan még a reprezentatívnak számító tíz százalékot sem éri el tagjaik arányszáma. 

Nem a tagságuk, hanem a politikai hátszelük és a baloldali média adja a valódi erejüket. 

A pedagógus-szakszervezetek csütörtökön egyébként újra egyeztettek Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárral, de állításuk szerint sok eredményre nem jutottak, míg az országos sztrájknapon valamivel talán kevesebben vettek részt, mint a korábbiakban. De ma is folytatódik a sztrájk, Nagy Erzsébet (PDSZ) pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is elmondta: a húsvéti időszakot kihagyják, de április 24-én újabb sztrájknap lesz. 

Borítókép: Szakszervezeti vezetők a Bajza utcai Általános Iskola előtt tartott sajtótájékoztatón 2022. október 5-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.