időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója a szerb uniós csatlakozásnak

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.03.27. 15:11 2023.03.27. 15:32
Orbán Viktor: Magyarország elkötelezett támogatója a szerb uniós csatlakozásnak

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a karmelita kolostorban fogadta Vladimir Orlicot, a Szerb Nemzetgyűlés elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A jelenlegi háborús veszélyek között, és a szankciós válság következményei miatt is Szerbia EU-tagsága stratégiai kérdés, amely nem tűr további halasztást – hangzott el a találkozón. 

Orbán Viktor biztosította a szerb házelnököt, hogy Magyarország minden uniós fórumon eltökélt szószólója marad a Nyugat-Balkán uniós integrációjának, az orosz–ukrán háború kapcsán pedig mindketten azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaztak. 

Szó volt arról is, hogy szomszédos országokként létfontosságú a Magyarország és Szerbia közötti szoros határvédelmi együttműködés az illegális migráció feltartóztatására. Egyetértettek az energiabiztonság további erősítését szolgáló együttműködés folytatásában, üdvözölték, hogy nemrég megállapodás született egy magyar–szerb gázkereskedelmi vegyesvállalat létrehozásáról – ismertette Havasi Bertalan.

Szombaton beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatást tett Belgrádban, ahol Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnökkel tárgyalt. A megbeszélés témái között szerepel Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációja, a folyamatosan fejlődő magyar–szerb kétoldalú kapcsolatok, valamint az orosz–ukrán háborúban a tűzszünet és a béketárgyalások elősegítésének lehetőségei

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vladimir Orlicot, a Szerb Nemzetgyűlés elnökét a karmelita kolostorban 2023. március 27-én (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.