időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Századvég: Stabil kormánypárti fölény, erőtlen baloldal

Magyar Nemzet
Forrás: Századvég
2023.03.31. 10:40 2023.03.31. 10:51
Századvég: Stabil kormánypárti fölény, erőtlen baloldal

A politikai erőtérben a Fidesz–KDNP támogatottsága 42 százalék, míg az ellenzéki összefogás 25 százalékos eredményt érne el egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson 

– derül ki meg a Századvég legfrissebb felméréséből. A kutatás feltérképezte a politikai szempontból aktív (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő) magyar lakosság körében a párpreferencia-mutatókat, amelyből kiderűl, hogy egy évvel a 2022-es országgyűlési választásokat követően továbbra is kimagasló a Fidesz–KDNP pártszövetség politikai támogatottsága, míg az ellenzéki oldalt erős töredezettség és általános népszerűtlenség jellemzi.

A közvélemény-kutatás több dimenzióban vizsgálta a pártok támogatói bázisát.

Amennyiben a baloldali pártok – a 2022-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan – közös listát állítanának, a kormánypártokra a megkérdezettek 42 százaléka, az ellenzéki összefogásra 25 százaléka szavazna.

 

Forrás: Századvég

A felmérés szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra a választók 11 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomra kilenc százaléka voksolna, a válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya pedig 12 százalék.

Abban az esetben, ha a hatpárti baloldali összefogás pártjai az önálló indulás mellett döntenének egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson, akkor 

a Fidesz–KDNP-t a magyarok negyven százaléka, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 11 százaléka, a Demokratikus Koalíciót és a Mi Hazánk Mozgalmat 9-9 százaléka támogatná szavazatával.


 

Forrás: Századvég

A kutatás szerint a Momentum szavazóbázisa nyolc százalékra tehető. A Jobbik, az LMP (két-két százalék), az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (egy-egy százalék) nem érné el a mandátumszerzéshez szükséges ötszázalékos küszöböt sem. Egyéb pártra a megkérdezettek öt százaléka voksolna, a válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya ebben a dimenzióban szintén 12 százalék.

 

Borítókép: Illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.