Távollétében ítélik el a Kalapácsbanda budapesti embervadászát

A hírhedt német, szélsőbaloldali Hammerbande (Kalapácsbanda) szellemi atyja, a szökésben lévő Johann Guntermann felett távollétében ítélkeznek Drezdában. Guntermann egyike lehetett a gazdagréti brutális támadóknak, akik egy katonai ruhás trafikost vertek félholtra. Németországban a bűntársaival együtt ugyanilyen kegyetlenséggel vert össze legalább tizennyolc áldozatot.

2023. 03. 27. 19:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan ítélet születhet a Budapesten embervadászatot folytató hírhedt német, szélsőbaloldali csoport, a Hammerbande vezetője, Lina Engel és négy tagja ellen. 

A Der Spiegel azt írja: a rendőrség tájékoztatása szerint a budapesti támadásokban legalább kilenc német vett részt. Köztük olyanok is lehettek, akik a vádlottakhoz köthetők. Felettük a drezdai legfelsőbb regionális bíróság ítélkezik, és az eljárásnak a következő hetekben véget kell érnie.

Az ítélet várhatóan elmarasztaló lesz, a szász biztonsági hatóságok baloldali szélsőségesek zavargására számítanak az ítélettel kapcsolatban, ám a vádlottak legfeljebb tíz évet kaphatnak, pedig még emberöléssel is vádolják őket. 

Német elemzők leszögezték, a Lina Engel-féle Hammerbande elleni per a legnagyobb és legfontosabb büntetőjogi eljárás Németországban a szélsőbaloldal ellen az NSZK-ban egykor működő terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció megszűnése óta. 

A 27 éves Lina Engel 2020 novembere óta van letartóztatásban. Vádlott-társai a 27 éves Lennart Arning, mozgalmi nevén Mio, a 36 éves Jannis Röhlig és a 27 éves Philipp Jonathan Mohr, mozgalmi nevén Nero, szabadlábon védekeznek. Engel vőlegénye, a 28 éves Johann Guntermann, mozgalmi nevén Gucci, 2019-től illegalitásba vonult, 2020 óta körözik. 

Johann Guntermann jellegzetes tetoválása a vesztét is okozhatja. Forrás: Guntermann FB-oldala

Egyebek között tizennyolc – szerintük jobboldali – áldozat megtámadásával, megkínzásával, esetenként halálos sérülés okozásával vádolják őket.

A banda vezetője a szélsőbaloldaliak számára a letartóztatásával hősnővé vált Lina Engel, Guntermann pedig a szellemi atyja. Beszámolók szerint Engelt sokáig mentegetni próbálták a német sajtóban még a konzervatív médiában is. Például a Zeit szerzője, Christian Fuchs 2021. március 15-én még arról írt, kételkedik abban, hogy Engel terrortámadásokat hajtott volna végre. Aztán 2022 júniusában a Hammerbanda egyik „kiutált” tagja elárulta a szervezetet. A 30 éves Johannes Domhöver, mozgalmi nevén Jojo, az alkotmányvédelmi hivatal ösztönzésére mondott el mindent, fontos tanú lett, vallomása perdöntő lehet. 

Eszerint Lina Engel és vőlegénye országos hálózatot építettek ki, és 2015 óta rendszeresen terveztek, készítettek elő és hajtottak végre brutális támadásokat politikai ellenfeleik ellen. 

A koronatanú szerint az áldozatok megkülönböztethetők, vannak az úgynevezett kilépők, akik különböző demonstrációkról hazafelé tartanak, és például egy pályaudvaron támadják meg őket. Vannak olyanok is, akiket saját lakókörnyezetükben, túlerőben rohannak le. Utóbbiakat projekteknek nevezik. A cél az, hogy súlyos és maradandó sérüléseket okozzanak az áldozatoknak. Például kalapácsokat használtak a különösen sérülékeny testrészeken, a fejen, a lábszáron, a térden és a bokán. 

Így követték el a bűncselekményeket Budapesten is februárban, amikor a szökevény Johann Guntermann is (akit a német rendőrség IT-specialistái azonosítottak a gazdagréti kegyetlen támadás egyik verőlegényeként) részt vett a szélsőbaloldali falkatámadásban.

Borítókép: A zöld sapkás viperás támadó lehet Johann Guntermann a német rendőrség szerint (Forrás: A térfigyelő kamera felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.