Törvénybe ütközik, ha az értékes trófeákat begyűjti az erdőben

Az agancsok összeszedése jelentős anyagi kárt okoz, és az erdők megújítását is veszélyezteti.

2023. 03. 07. 12:04
Red,Deer,Stag,And,Herd,(cervus,Elaphus),In,The,Scottish
135061436 Fotó: Mark Caunt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agancsok engedély nélküli gyűjtése nemcsak veszélyt jelent az erdei élővilágra, de a törvény is bünteti: egyrészt lopásnak, másrészt szervezett hajsza formájában állatkínzásnak minősül – erről tájékoztatta lapunkat a Pilisi Parkerdő Zrt. A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a gím- és dámszarvasok a tél végén, tavasz elején hullajtják el régi agancsukat.

Ekkor a kirándulók is gyakrabban találkoznak az erdőben elhagyott agancsokkal, és nagy a kísértés, hogy valaki hazavigyen egy-egy „vadászat nélküli trófeát”. Azonban tudni kell, hogy ezek az agancsok a vadászati törvény értelmében a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdonában vannak

– közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. Rámutattak arra, hogy az agancsokra azért is nagy szükség van, mert nagyon fontos információkat hordoznak a természetközeli erdőgazdálkodásnak. – Szakszerű összegyűjtésükkel az erdészek következtetni tudnak a vadállomány korára, méretére, mozgására és egészségi állapotára, így fel tudják mérni az adott erdő vadeltartó képességét is. Mindezek miatt az agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik – fogalmaztak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint a gyűjtésnél a nyereségvágyból illegálisan agancsozóké súlyosabb eset. Ők jellemzően csoportosan, akár járművekkel is űzik a szarvasokat, hogy kikényszerítsék az agancs lehullatását, a trófeát pedig szintén illegális módon értékesítik.

A vadállomány és az erdei élővilág ilyen durva zavarása mindig nagy kárt okoz, de a tél végi időszakban különösen. – A megszokott pihenő- és táplálkozóhelyeinek elhagyására kényszerített vad állandóan menekül, ami végzetes is lehet számára, de mindenképpen fokozott stresszhelyzethez és nagymértékben megnövekedett energiaszükséglethez, táplálékigényhez vezet. Ezért a vadak fokozottabban rágják a facsemeték csúcshajtásait, hántják le a fiatal fákat, így az erdő megújítása, elegyessége is veszélybe kerül – mutattak rá, hozzátéve, az illegális – különösen a szervezett – agancsgyűjtés az erdő egészét veszélyezteti.

Borítókép: a szarvasok agancsai komoly értéket képviselnek (Fotó: Mark Caunt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.