Megújult a sümegi vár

A Nemzeti kastély- és a Nemzeti várprogram részeként most átadott sümegi műemlék az Európa kulturális fővárosa programsorozathoz kapcsolódóan, megújult terekkel és kibővült kiállítási tartalommal március 29-étől várja a hazai és nemzetközi látogatókat.

2023. 03. 29. 11:30
Sümegi Vár átadása, Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében
Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megújult terekkel és kibővített kiállítással nyitotta meg kapuját három év elteltével a sümegi vár. A Nemzeti kastély- és a Nemzeti várprogram keretében a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) koordinációjának köszönhetően 1,119 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból  bővült a vár kínálata, ezzel együtt a Balaton turisztikai régió. A NÖF közleményéből kiderül, 

a vár örökség- és műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva újult meg, a fejlesztés eredményeként egész évben látogatható kulturális attrakció jött létre. 

A várudvar alkalmas várjátékok, lovagi tornák, szabadtéri színpadi előadások megrendezésére, a belső terekben az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat vármakettekkel, interaktív eszközökkel és vetítőteremmel várja az ide látogatókat. Veszprém vármegye meghatározó műemléke a beruházásnak köszönhetően egész évben színvonalas, élményalapú kikapcsolódást biztosít több mint 1567 négyzetméternyi felújított területen, ezzel is csökkentve a Balaton térségére jellemző szezonalitást.

Sümegi Vár ünnepélyes átadása
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az ünnepélyes átadáson Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Európa kulturális fővárosa programsorozat részeként adta át a vár kulcsát Papp Imrének, a sümegi vár várkapitányának.  

Nekünk, magyaroknak nemcsak a történelmi eseményeinkre, hanem a történelmi helyszíneinkre is nagyon vigyáznunk kell. A megújított és ezzel megőrzött sümegi vár így nem egy letűnt kor poros emléke lett, hanem olyan jelkép, amely tartást ad a múltunknak 

– fogalmazott a beszédében a területfejlesztési miniszter, míg Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, a vár története szorosan összefonódott az egyház nemzetépítő szerepvállalásával. A vár annak jelképe, hogy hittel a legnehezebb időkben is van remény az újrakezdésre. 

Lánszki Regő építészeti államtitkár a beszédében kiemelte: 

– Mindent meg fogunk tenni annak érdekében is, hogy a műemlékeket ne csak felújítsuk, hanem élettel teljenek meg. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak bemutassák, hanem közel is hozzák nemzeti örökségünket, és eredeti funkciójukat tiszteletben tartva a környezetük kulturális és társadalmi központjai legyenek.

A Nemzeti kastély- és a Nemzeti várprogramban országosan összesen 17 kastély és 12 vár újul meg.

Borítókép: A sümegi vár (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.