Vejkey: Mintha a brüsszeli politikusok szándékosan gyengítenék Európát

Könnyen világháború lehet az orosz–ukrán konfliktusból, de a KDNP békét akar.

Magyar Nemzet
2023. 03. 07. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szankciócunami hatástalansága egyértelmű, a brüsszeli elit azonban újabb szankciókon töri a fejét – erről beszélt napirend előtti felszólalásában Vejkey Imre (KDNP). Szerinte a 10. szankciós csomag ötletszegényre sikerült, a szankciók pedig nem érték el Oroszország összeomlását. A valóság, hogy Putyin és Oroszország nem gyengült meg, tovább gazdagodott az energiaárak emelkedése miatt. – A szankciók háromszoros csapást mérnek az árakra. Először a gondolat megfogalmazásakor, majd az elfogadásakor, ezután a hatálybalépéskor – fejtette ki a kormánypárti politikus.

A KDNP szerint ez meghaladja a racionalitást. Olyan érzése van az embernek, mintha a brüsszeli politikusok szándékosan gyengítenék Európát – hívta fel a figyelmet Vejkey. 

Szerinte mára egyértelmű, hogy az árak nem fognak visszatérni a háború előtti szintre, az emelkedések hiperinflációt eredményeztek. Könnyen világháború lehet az orosz–ukrán konfliktusból, de a KDNP békét akar – jelezte felszólalása végén Vejkey. 

Dömötör Csaba szerint Magyarország gazdasági mozgásterét most leginkább a háború és az arra adott válaszok határozzák meg. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese válaszában megerősítette: 

Európa versenyképességét rontja a kialakult helyzet, a világ egyik legnagyobb visszaesését szenvedte el a kontinens. 

Dömötör felhívta a figyelmet arra, hogy az energiavállalatok óriási extraprofitot halmoztak fel a háború árnyékában. Ezek mögött nincs többletteljesítmény.  A Molról azt mondta, hogy adó formájában befizeti a költségvetésbe extraprofitjának nagy részét, részben ebből lehet fenntartani a rezsicsökkentést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.