A kormány támogatja a nemzetiségi kultúra megmaradását, átörökítését

A kormány támogatja a nemzetiségi kultúra megmaradását, átörökítését – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Pilisvörösváron, a Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjainak átadásán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 05. 13:39
SOLTÉSZ Miklós
Pilisvörösvár, 2023. április 5. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszél a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadásán a német nemzetiségi Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégiumban Pilisvörösváron 2023. április 5-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy Pilisvörösvár a magyarországi németség egyik legjelentősebb települése. Kiemelte: a pedagógusok és a nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek hatalmas munkája mind azt szolgálja, hogy a nemzetiségi kultúra megmaradjon, átörökítődjön és a következő generációk is megélhessék. Ez óriási feladat – folytatta –, ezért támogatja a kormány ezt a közösen elvégzendő munkát. Az államtitkár felidézte, a nemzetiségi ösztöndíjjal nemcsak a kiemelkedő tanulmányi eredményt ismerik el, hanem a közösségért végzett munkát is.

Hozzátette, a kitüntetetteknek az ösztöndíj lehetőségekkel jár, ugyanakkor felelősséggel is, mert rajtuk is múlik majd, hogy fennmarad-e a német nemzetiség helyben, Pilisvörösváron, az országban vagy bárhol a Kárpát-medencében.

Soltész Miklós arra biztatta a diákokat, hogy felnőttként is szolgálják azt a közösséget, amelyre oly nagy szükség van. Az ünnepi eseményen jelentette be az államtitkár, hogy szerdán jelenik meg a következő ösztöndíj kiírása.

Szabóné Bogár Erika igazgató kiemelte, hogy diákjaik számára fontos a nemzetiségi kultúra ápolása, továbbadása, nemzetiségi identitásuk megélése és az ehhez szükséges biztos nyelvtudás megszerzése.

Az intézményvezető emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben nőtt a pályázók és a nyertesek száma, az idei tanévben négy tanulójuk részesült ösztöndíjban, amely lehetőséget és segítséget jelent céljaik megvalósításához.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt okleveleket Soltész Miklós és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője adta át.

A két éven át járó ösztöndíj havi harmincezer forint támogatást jelent a 11. és 12. osztályos tanulóknak. A 12 éve indult programban eddig 343 tanuló nyerte el a támogatást, az idei évben 71 diák kapott ösztöndíjat.

Az ünnepi eseményen további elismeréseket vehettek át az iskola azon diákjai, akik az elmúlt időszakban országos versenyeken helyezést értek el.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadásán a német nemzetiségi Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégiumban Pilisvörösváron 2023. április 5-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.