Balhé a pécsi közgyűlésben: lakásbotrányba keveredett a baloldali városvezetés?

Péterffy Attila, Pécs MSZP-s polgármestere a keddi testületi ülésen nem volt hajlandó tisztázni, hogy kiknek adott ki önkormányzati lakásokat saját hatáskörben. A kérdéseket feltevő Hencsei Zsolt független képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a rászoruló igénylők közül kiválasztott kedvezményezettek a baloldali városvezetéshez kapcsolódó személyek-e, például az egyik alpolgármester volt felesége. Az egyik bérbeadással párhuzamosan gyanús körülmények között érkezett 15 millió forint az MSZP-től a városvezetés holdudvarába tartozó céghez.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 18:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rászoruló igénylők helyett a saját körének adhatott ki önkormányzati lakásokat Pécs szocialista hátterű polgármestere. A mai testületi ülésen Péterffy Attilát Hencsei Zsolt, a baloldali Tiszta Kezek frakció képviselője szólította fel annak tisztázására, hogy milyen alapon döntött arról, kik legyenek az ingatlanok kedvezményezettjei.

A független képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a P. A. monogramú pécsi lakos azonos-e Nyőgéri Lajos szociális területekért felelős alpolgármester volt feleségével, s ha igen, akkor mi indokolta, hogy Péterffy a pandémiás időszakban, saját hatáskörben eljárva meghosszabbítsa a nő bérleti szerződését a szóban forgó lakásra. 

Hencsei Zsolt azt is firtatta, hogy a polgármester meggyőződött-e arról, hogy a kedvezményezett rászorult-e az önkormányzati lakás használatára, illetve, hogy a sorban álló igénylők közül nem lett volna-e indokolt másnak adni bérbe az ingatlant. – További kérdésem, hogy az említett lakást a szerződéses időszakban, vagyis idén március 31-ig életvitelszerűen használta-e a P. A. monogramú személy, akinek rászorultsági alapon kiadták, illetve üzleti célra, vagy üzleti céllal másnak kiadták-e? Netán lehetséges, hogy ez az ingatlan véletlenül kimaradt az ellenőrzöttek közül? – érdeklődött az önkormányzati politikus.

A baloldali polgármester köre és az MSZP közti szokatlan pénzmozgások kapcsán Hencsei egy másik ingatlanról is kérdezte Péterffy Attilát.

 – Vajon Gy. L.-né pécsi lakos azonos Nyőgéri Lajos alpolgármester jelenlegi feleségének üzlettársával? Amennyiben igen, milyen jogosultság alapján kapott lakást a hölgy úgy, hogy a sajtóban feltárt információk szerint a közös cégükhöz csak az MSZP-től 15 millió forint folyt be ugyanebben az időszakban, tanácsadás jogcímen? – tudakozódott a független képviselő. Gy. L.-né – folytatta – milyen dokumentumokkal igazolta a kérelmét, és a lakásgazdálkodási csoport mi alapján terjesztette azt a népjóléti bizottság elé? 

A polgármester – aki arra sem volt  hajlandó válaszolni, hogy a monogramok a kérdezett személyeket takarják-e – időt kért, így 15 napon belül, írásban kell felelnie a kérdésekre.

Amint a Magyar Nemzet korábban megírta, Tóth Bertalan, az MSZP egykori társelnöke 26 hónap alatt összesen épp 15 millió forintnyi tanácsadói megbízást adott a Dolgozó Vidék Betéti Társaságnak, amely részéről az ugyancsak Gy. L.-né monogramú cégvezető, Gyenis Lajosné volt az aláíró. A Baksán bejegyzett bt. mindössze húsz kilométerre fekszik Pécstől, ahol Tóth Bertalan született és alpolgármestere is volt a baranyai vármegyeszékhelynek. A Dolgozó Vidék Bt.-t 2020. április végén jegyezték be a cégbíróságon, első szerződését pedig alig pár nappal később kapta a szocialistáktól négy és fél millió forint értékben.

A cég adatai szerint a főtevékenységük a tanácsadás, de foglalkoznak lakó- és nem lakóépületek építésével és bontásával is. A bejegyzésekor a Dolgozó Vidék Bt. jegyzett tőkéje százezer forint volt.

Emlékeztetőül: tavaly ősszel robbant ki a vesztegetési ügy a baloldali többségű pécsi önkormányzatnál, s az ügyészség vizsgálódik a pécsi Polgármesteri Hivatalban, azon belül is a lakásgazdálkodási csoportnál. A gyanú szerint az utóbbi egy-két évben kenőpénzért, több százezer forintért biztosítottak önkormányzati lakásokat – soron kívül – azoknak, akik fizettek. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség közlése alapján a Bama.hu írta meg nemrégiben, hogy a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van.

A lap szerint az egyik, az ügyben a nyomozók látókörébe került személy tavaly szeptemberben már nem dolgozott a hivatalban, ahol addig bizalmas, a városvezetők rendkívül szűk köréhez kapcsolódó, alpolgármesteri referensi munkakört tölthetett be. 

Bár a Bama.hu forrásai nem neveztek meg konkrét személyt, azt sejtették, hogy az egyik szóban forgó illető Fogarasi Gábor, a lakásügyekben illetékes Népjóléti Bizottság jobbikos elnöke lehet. A másik személyről annyit tudni, hogy a Pécsi Ellátó Központ munkatársa volt, hiszen ennyit korábban a polgármester is elárult.

Borítókép: Péterffy Attila polgármester (Fotó: Facebook/Péterffy Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.