Eltörölte a Kúria a légiutasadót a XVIII. kerületben

Az indoklás szerint a tervezett adónem paragrafusai más jogszabályba ütköznek, ezért ezeket január 1-jére visszamenőlegesen megsemmisítették.

2023. 04. 03. 18:46
null
Dunaújváros, 2021. augusztus 7. A Dunaferr Repülõ Klub Cesna 182 -es típusú légcsavaros repülõgépe a leszálláshoz közelíti meg a leszállópályát a dunaújvárosi repülõtéren, Baracs és Kisapostag külterületén, a 6-os számú fõút mellett. A Baracs Repülõtér Kft. üzemeltetésében lévõ, nem nyilvános repülõtér füves kifutópályájája napkeltétõl napnyugtáig használható elõzetes bejelentkezéssel. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Hiába dörzsölte a tenyerét a baloldali Szaniszló Sándor, nem tudja majd megsarcolni a repülővel utazókat – emelte ki a budapesti Fidesz Facebook-oldalán, miután kiderült: 

megsemmisítette a Kúria a Budapest Főváros XVIII. kerületi önkormányzat települési adórendeletének légiutas-adóról szóló rendelkezéseit. 

A fővárosi kormányhivatal indítványára eljárva megállapították: Pestszentlőrinc-Pestszentimre képviselő-testületének a légiutasadóról szóló rendeletének paragrafusai más jogszabályba ütköznek, ezért ezeket január 1-jére visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A fővárosi Fidesz közösségi oldalán a hírre úgy fogalmazott: a baloldali XVIII. kerületi önkormányzat 1000 forint adót akart beszedni a repülővel utazóktól, de a Kúria elkaszálta a kezdeményezését, mivel az egyrészt jogszabályokba ütközik, másrészt a rendeletet is hibásan nyújtották be. Szerintük 

a Szaniszló Sándor vezette baloldali önkormányzat nem járt el kellő körültekintéssel a rendelet megalkotásánál, nem volt felelősen előkészítve a folyamat. 

Hozzátették: azt a hamis látszatot keltette a kerület vezetése, hogy a légiutasadó bevezetésével reális esélye van a városrésznek évi több milliárd forint bevétel szerzésére. Lévai István Zoltán, a Fidesz–KDNP Budapest 15. számú egyéni választókerületének elnöke szerint ez felelőtlen magatartás és demagóg hangulatkeltés volt, amire a XVIII. kerületieknek nem volt szüksége. A kerület fideszes képviselői egyébként nem szavazták meg a légiutasadót, mert a baloldal által irányított önkormányzat nem győzte meg őket arról, hogy jogszerű és megvalósítható az intézkedés.

A Kúria értékelésében kifejtette, hogy a több önkormányzat illetékességi területéhez tartozó repülőtér esetén a rendelet nem határozta meg, hogy az adóalany adókötelezettséget keletkeztető utazása – érkezése, indulása, transzferje, tranzitja – hol tekintendő végrehajtottnak. Emellett az adófizetési kötelezettség teljesítésének módját, esedékességét, az adómentesség igazolásának módját, a beszedett adó és az adómentességi jogcímek nyilvántartásának és bizonylatolásának szabályait, valamint az adó külföldi pénznemben megállapításának szabályait nélkülöző önkormányzati rendelet jogbizonytalanságot eredményezett az adóalanyok és az adó beszedésre kötelezettek körében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.