Ezzel a Radnóti-verssel emlékezett meg a holokauszt áldozatairól Gulyás Gergely

Április 16-án van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

Magyar Nemzet
2023. 04. 16. 15:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radnóti Miklós Töredék című 1944-es versével emlékezett meg a holokauszt magyarországi áldozatairól Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját 2001 óta, április 16-án tartjuk. A második világháború idején, 1944-ben ugyanis ezen a napon kezdődött a gettósítás hazánkban. 

Miután a német csapatok 1944. március 19-én bevonultak Magyarországra, a vidéki zsidóság csaknem egészét el is hurcolták az auschwitz-birkenaui haláltáborba. A Budapesten élő zsidók deportálását Horthy Miklós, hazánk akkori kormányzója határozott fellépésével sikerült átmenetileg elkerülni.

A vidéki Magyarországról a történelmi források szerint 400-500 ezer zsidó honfitársunkat hurcolták el. Radnóti Miklós költőt – akit korábban munkaszolgálatra köteleztek – a Győrhöz közeli Abdánál lőtték agyon. 

Borítókép forrása: Magyarország kormányának Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.