Ferenc pápa budapesti látogatása óriási lehetőség arra, hogy bemutassuk az értékeinket

Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő szerint a Szentatya elismeréssel tekint a magyar családpolitikára, arra, hogy hazánk továbbra is az élet pártján áll.

Magyar Nemzet
Forrás: mandiner.hu2023. 04. 22. 9:54
FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. június 22. Ferenc pápa a Családok Világtalálkozójának nyitóeseményén, a Családok Fesztiválján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. június 22-én. MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média Fotó: Vatikáni Média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa budapesti látogatása óriási lehetőség, hogy bemutassuk az értékeinket, és megosszuk azokat másokkal

 

– hívta fel a figyelmet a Mandinernek adott interjúban Érszegi Márk Aurél. Mi magától értetődőnek tartjuk, hogy a világ ismeri ezeket, de sajnos nem az. Most Ferenc pápa pozitív hozzájárulását adja mindehhez – mutatott rá.

 A Vatikán-szakértő szerint 

a Szentatya elismeréssel tekint a magyar családpolitikára, arra, hogy hazánk kitart, és a „selejt kultúrája” helyett továbbra is az élet pártján áll. Ferenc pápát nagyon megragadta az ökumenizmus iránti érzékünk is, látta, hogy van összhang és együttműködés a keresztény egyházak között, amit nagyra értékel. 

Nem utolsósorban pedig az összeszedett és szépen megélt hit, az őszinte szeretet, ami a hívő magyarok részéről felé áradt. Érezhette tehát, hogy nálunk nem egy celebet mentek ki megnézni az emberek, hanem megtapasztalta, hogyan viszonyulnak a magyarok Péter mindenkori utódához. 

Arra, hogy mi lehet a pápa legfőbb üzenete, Érszegi Márk Aurél kifejtette:

 minden pápalátogatás alapvető célja megerősíteni a testvéreket a hitben.

Péter apostol utódaként érkezik és abban mutat irányt, hogyan kell megélni keresztény-katolikus hitünket. Eme alapvető funkció fényében kell megítélni mindent, ami majd el fog hangozni. Emellett persze mindig vannak aktuális vonatkozások, ráadásul nem csak a katolikus egyház híveivel találkozik majd, hanem a magyar közélet, valamint a diplomáciai testület tagjaival is, ott pedig elhangozhatnak általánosabb és tágabb értelmű, akár politikaiként leírható üzenetek is. 

Minden bizonnyal azok a kérdések, amik foglalkoztatják Magyarországot és a térséget, szerepelnek majd megszólalásaiban, így pedig kiemelt helyre kerülhet az ukrajnai háború kérdése. 

Pietro Parolin bíboros-államtitkár már tisztázta, hogy alapvetően nem a háború miatt jön Budapestre a pápa, de ő persze minden alkalmat megragad arra, hogy a békére szólítson fel – részletezte a szakértő.

Borítókép: Ferenc pápa a Családok Világtalálkozójának nyitóeseményén, a Családok Fesztiválján a Vatikán VI. Pál pápa termében.(Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.