Gender-bender – ez volt Bajnaiék alternatívája a gyermekvédelemre

A Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez című könyv az Európa Tanács és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával készült Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt. Az emberi jogok, egyezmények történetén túl például olyan témakörök szerepelnek benne, mint az idegengyűlöleten alapuló diszkrimináció, a nemi (gender) alapú megkülönböztetés, a Gender-bender gyakorlat valamint az Európa-szerte erősödő iszlámellenesség.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 10:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi baloldal már régóta szorgalmazza a gyerekeket célzó társadalmi érzékenyítést, ezt példázzák a 2010 előtt államilag támogatottan, iskoláskorúak számára készített egyes pedagógiai kiadványok is – hívta fel a figyelmet legújabb cikkében a Tűzfalcsoport.

A kiadvány szerint Európa-szerte erősödő iszlámellenesség jelenségével is szeretnék jobban megismertetni az iskolás ifjúságot. Fotó: Tűzfalcsoport

A portál kifejti: a Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez című, 2009-es könyv a tinédzser korosztályt tanító pedagógusoknak szóló kiadvány, az iskoláskorú gyerekeknek szólóan tartalmaz különböző témákat, ismereteket, fejlesztő játékokat.

A könyv az Európa Tanács és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával készült Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt. 

Az emberi jogok, egyezmények történetén túl például olyan témakörök szerepelnek, mint az idegengyűlöleten alapuló diszkrimináció, a nemi (gender) alapú megkülönböztetés, de a vallási diszkrimináción belül az antiszemitizmussal és a kiadvány szerint Európa-szerte erősödő iszlámellenesség jelenségével is szeretnék jobban megismertetni az iskolás ifjúságot. A szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés kapcsán általában a vidéki környezetet, illetve Kelet-Közép-Európa egyes részeit említi problémás tényezőként a kiadvány. A könyvben nagy hangsúlyt kap az is, hogy a menekült és bevándorló gyerekek „mind otthonaikban, mind tágabb környezetükben az idegengyűlöletből eredő erőszak” áldozataivá válhatnak.

 

Gender-bender gyakorlat

A kiadvány foglalkozik a társadalmi nem (gender) fogalmával és promotálják az „ABC Emberi jogok tanítása – gyakorlatok általános és középiskolák számára” című kézikönyvben található Gender-bender című gyakorlatot. A Gender-bender a legnagyobb internetes enciklopédia szerint egyébként

„az a személy, aki úgy öltözködik és mutatja be magát, hogy szembeszáll a nemével szemben támasztott társadalmi elvárásokkal, különösen ellenkező nemként. Az elvárt nemi szerepek meghajlítását genderfucknek is nevezhetjük”

− írják. 

Borítókép: Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc 2007-ben (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.