Gyerekek ezrei csodálták a rendőröket és a tűzoltókat

Családok ezrei látogattak me al a budapesti Városligetbe, ahol három év kihagyás után ismét megrendezték,iommár a X. rendőr- és tűzoltónapot.

2023. 04. 22. 16:45
20230422 budapest varosliget rendorseg tuzoltosag katasztrofa vedelem nyilt napja havran zoltan magyar nemzet 20230422 budapest varosliget rendorseg tuzoltosag katasztrofa vedelem nyilt napja havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár április 22-én a Föld napja van, a budapesti Városligetben együtt ünnepeletek a magyar rendőrök, a rendészeti szervek dolgozói és a tűzoltók. A Magyar Rendőrség védőszentje Sárkányölő Szent György (április 24-én), a tűzoltók védőszentje pedig Szent Flórián (május 4-én), ám a hagyományok szerint a közös ünneplés napja a két ünnephez legközelebb lévő szombat. 

A Covid miatt három év kihagyás után idén a X. rendőr- és tűzoltónapot tartották meg.

 

Sárkányölő Szent György, a rendőrök védőszentje (Forrás: internet)
Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje (Forrás: internet)

A rendezvény ezúttal is bizonyította létjogosultságát, az eseményt az időjárás is a kegyeibe fogadta, nem csoda, hogy a Városliget gyakorlatilag megtelt. Több ezer gyerek – szüleikkel, kísérőikkel együtt – lepte el az üde zöldbe és virágokba borult parkot. A gyerekek szájtátva nézték a különböző látványos bemutatókat. 

Látványosságból nem volt hiány, a látogatók megnézhették a BRFK rendőrmotorosainak professzionális bemutatóját a Hősök terén, vagy éppen a nagyszínpad előtti réten a Készenléti Rendőrség lovasbemutatóját, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár fegyveres-zenés alaki bemutatóját, a Készenléti Rendőrség helikopteres kötelékrepülését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézkedéstaktikai, fegyverzeti és közelharc-, valamint tonfabemutatóját, az Országgyűlési Őrség személyvédelmi bemutatóját vagy éppen a BRFK kutyás bemutatóját.

Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója (Fotó: Havran Zoltán)

Nagy tömeg vette körbe a Terrorelhárítási Központ (TEK) sátrát és technikai eszközeit. Ugyancsak élénk figyelem kísérte a Nemzeti Védelmi Szolgálat sátrát, ahol a kicsik különböző teszteket is kitölthettek. A büntetés-végrehajtás sátránál a felnőttek is kipróbálhatták azokat a speciális pajzsokat, amelyeket esetleges börtönlázadás leverésekor használnak a bv-s kommandósok, a kicsik pedig szabályos fekvőtámasz elvégzésében versenyezhettek. Egy kilencéves kislány például könnyedén megcsinált 15 szabályos fekvőtámaszt.

A BRFK Bogdán András alezredes vezette Hagyományőrző Rendőrszázada az 1909-es, korabeli díszegyenruhákban, egy sor külföldi rendőr hagyományőrző csapat társaságában még díszsorfalat is állt a Készenléti Rendőrség és a polgárőrség lovasai kíséretével.

 

 

 

Borítókép: A BRFK motoros rendőrei a Hősök terén (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.