Orbán Viktor elárulta a diákoknak és tanároknak, mi a siker kulcsa + videó

– Magyarország csak akkor boldogul, ha mindenki dolgozik – és jól dolgozik – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a XVI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján mondott beszédében.

Harangozó Éva - Máté Patrik
2023. 04. 24. 9:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindig örömmel jövök, és otthon érzem magam önök között – hangsúlyozta a XVI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján mondott beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: van néhány tulajdonság, ami közös kell, hogy legyen a diákokban, az oktatókban és a miniszterelnökökben. Szerinte az egyik ilyen a kíváncsiság, a másik a kreativitás, a problémamegoldás és a harmadik a kitartás. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a negyedik fontos képesség az együttműködés, mert család, munkatársak nélkül nem lehet nagyot alkotni. Mint hangsúlyozta: ez a siker kulcsa.

A magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskoláinkat, az iskolarendszerünket, persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta, de ne becsüljük alá se. A magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben az oktatás sikere is

− fogalmazott. 

A miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarország csak akkor boldogul, ha mindenki dolgozik – és jól dolgozik. Kiemelte, hogy a kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, a tanulók, az oktatók és a szülők pedig nyitottak a változásokra.

 

 Évről évre többen jelentkeznek a szakképzésbe, és javulnak a jegyeik

− ismertette a kormányfő.

Szót ejtett arról is, hogy tíz, az általános iskolát elvégző diákból hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. Mint jelezte, aki tovább akar lépni, az a technikusi szakképzettséggel együtt középvezetői ismereteket is szerezhet, az ötéves képzésben végzettek pedig jelentős előnyt szereznek a szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén. 

 

Ez fontos és nagy eredménye a szakképzési rendszernek

 

– szögezte le Orbán Viktor.

PARRAGH László; ORBÁN Viktor; SÜLE Katalin
Orbán Viktor miniszterelnök, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a 16. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2023. április 24-én. (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hangoztatta, hogy a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind az ország összteljesítménye szempontjából, a jelentkezők számának a növekedése és a javuló tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy a tanulók és a családjaik számára is bevált az új rendszer.

A miniszterelnök Márai Sándort idézve elmondta, „mindig nyugatra menj, és ne feledd soha, hogy keletről jöttél”, ma már a Kárpát-medencében együtt vannak jelen a nyugati és keleti cégek a magyar vállalkozásokkal, és olyan országot építenek, ahol jó élni. 

A miniszterelnök kiemelte: csak itt van magyar jövő.

Orbán Viktor beszédében megköszönte a pedagógusok munkáját, majd a végén sok sikert kívánt a szakképzésben tanulóknak és az oktatóknak. 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a megnyitón azt hangsúlyozta: a gazdaság sikerének egyik kulcsa, hogy beépüljön az oktatásba, a szakképzésbe a gazdaság és a vállalatok szakképzett munkaerő iránti igénye. Az MTI híradása szerint beszédében kiemelte: a kamara álláspontja szerint a szakképzés reformja soha nem érhet véget, mert a szakoktatást mindig a változáshoz, a valós igényekhez kell igazítani.  A kamara folyamatosan megfogalmazza és továbbítja a döntéshozókhoz a gazdasági élet szereplőinek szakmunkás munkaerő igényét, amit a munkaerőpiac követni tud. Parragh László beszélt arról is, hogy 

míg 2010-hez képest Magyarországon az átlagkereset mintegy két és félszeresére nőtt, addig a szakmunkás garantált bérminimum ez idő alatt mintegy három és félszeresére emelkedett. 

Felhívta a figyelmet arra: a szakemberek számára adott a szakmai továbblépési lehetőség, miután megszűntek a szakképzés és a felsőoktatás közötti korlátok. A Szakma Sztár Fesztiválról szólva az MKIK elnöke ismertette, hogy az idén 54 szakmában 7800-an jelentkeztek a fiatal szakemberek versenyére, közülük került 200 a döntőbe, és az idén második alkalommal csatlakozik a rendezvényhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke kiemelte:

 Magyarországon egy szakma ismerete a biztos megélhetéshez vezető út. 

Hozzátette: a NAK a 21 agrárszakmai bemutatóval lehetőséget ad arra, hogy a Szakma Sztár Fesztiválon interaktív módon lehessen megismerni a mezőgazdasági szakmákat.

A megnyitón elismeréseket adtak át a kiemelkedő munkát végző képzőhelyeknek. Az MKIK mikro- és kisvállalkozások kategóriában a Mátrai Hegesztéstechnika és Szakképzési Kft., a közép- és nagyvállalatok kategóriában a Festo-AM Kft. képzőhelyeket díjazta. A NAK elismerését mikrovállalkozás kategóriában Fáró Mirella egyéni vállalkozó, kis- és középvállalkozás kategóriában a Hajdúhús 2000. Kft., nagyvállalati kategóriában a P&P Pékárukészítő és Értékesítő Kft. vette át.
A Szakmát a kézbe! − 16. Szakma Sztár Fesztivált április 24-26. között rendezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. A fesztivál a X. WorldSkills Hungary Nemzeti döntő és Bemutató színhelye is. A fesztivál keretében valósul meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a X. WorldSkills Hungary Nemzeti Döntő és Bemutató.
 

Orbán Viktor miniszterelnök immár kilencedik alkalommal vett részt a rendezvényen. A tavalyi megnyitón a miniszterelnök úgy fogalmazott: – Magyarország az a hely, ahol érdemes élni és érdemes dolgozni. A hely, ahol élünk, a hazánk az egyik legjobb hely Európában. Az elmúlt években gyorsan nőttek a bérek.

Egyik napról a másikra új gyárak, telephelyek, új termelési központok nőttek ki a földből, és ők mindannyian a ti munkátokra számítanak. Adókedvezményt biztosítunk a pályakezdő fiataloknak és azoknak a cégeknek is, amelyek benneteket alkalmaznak

− emelte ki akkor a pályaválasztás előtt álló fiataloknak a miniszterelnök.

Hozzátette: 

Támogatjuk a családalapítást és az otthonteremtést, a házépítést és a felújítást. Aki ma Magyarországon a munkájából szeretne megélni, annak lesz munkája, lesz otthona, és biztonságos környezetben nevelheti fel a gyerekeit a világ legszebb országában. Nem fogtok ennél jobb ajánlatot kapni egyetlen más országtól sem, azok ráadásul meg nem is a hazátok.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és vele „szelfiző” fiatalok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara XVI. Szakma Sztár Fesztiváljának megnyitóján. (Forrás: facebook.com/orbanviktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.