Újabb fejlemények az ápolói béremelésről, a változás közel nyolcvannégyezer szakdolgozót érint

A Belügyminisztérium javaslata szerint a júliusi ápolói alapbéremelés egységesen 18 százalék lesz, továbbá emelni kívánják az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók illetményét is – derült ki a tárca MTI-hez eljuttatott közleményéből. A kétlépcsős bérfejlesztés második ütemére 2024 márciusában kerül sor, az ágazat mintegy ötvenszázalékos béremelésre számít.

2023. 04. 26. 18:21
null
Budapest, 2020. április 23. Védõfelszerelést viselõ ápolók a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére ötvenmilliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ápolói alapbéremelés első lépcsőjére 2023. július 1-jével kerül sor, amely egységesen 18 százalék lesz. Az alapbéremelésre – amely közel 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint – idén 41,5 milliárd forintot fordítanak. A kormány továbbá emelni kívánja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók illetményét is. A több mint 24 ezer ember béremelésére idén 8,4 milliárd forintot biztosítanak

– közölte a BM. Az béremelésekről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. A kormány döntése 2023 májusában várható. 

A kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére pedig átlagosan több mint kétszeresére emelkedett. 

Fontos kiemelni, hogy 2024 márciusában újabb ápolói béremelés következik, az ágazat mintegy ötvenszázalékos béremelésre számíthat. Takács Péter egészségügyi államtitkár tájékoztatása szerint jövő márciustól a 19–21 éve dolgozó ápolók hatvan százalékkal kaphatnak többet, így a jelenlegi 390 ezerről 650 ezerre nőhet a szakdolgozók bruttó bére.

A kormány tervei szerint 2024. március 1-jére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlagalapbér 37 százalékát. Ez az arány így megegyezne az európai átlagos orvosi és ápolói bérek egymáshoz viszonyított arányával.

Borítókép: Ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.