Jön a hidegfront, több megyére adtak ki figyelmeztetést + videó

Vasárnap estig eleinte anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. Aztán egyre inkább a nyugat-európai ciklon előoldalára kerül térségünk, és labilizálódik a légkör.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 04. 23. 7:26
null
Debrecen, 2023. április 18. Felhõképek, felhõformák az égen. A felhõ a levegõbe felszálló vízpárából kialakult, a légkörben lebegõ apró vízcseppek és/vagy jégkristályok halmaza, amelybõl csapadék, esõ, vagy jégesõ keletkezhet. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Északkeleten szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország nagy részén gomolyfelhős, napos időre van kilátás. A déli, kora délutáni órákban időszakosan össze is állhatnak a gomolyok.

Délután nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami a Dunántúlon meg is vastagodik. 

Késő délutántól egyre jobban megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

A délies szelet élénk, főként a Fertő térségében erős lökések is kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 20 és 24 fok között alakul. Késő estére többnyire 9 és 15 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Vasárnap délutánig kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem várható. Később egy érkező hidegfront előterében kissé megnövekedik a zivatarok kialakulásának esélye a Nyugat-Dunántúlon, főképp a határhoz közeli területeken, majd éjszaka keletebbre is. 

A cellákat szélerősödés és kisméretű jégeső kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatar miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Jön a lehűlés

A jövő hét első napjai már lehűlést és kifejezetten változékony időt tartogatnak a Nyugat-Európa felől közeledő frontrendszer hatására. Hétfőn megérkezik a hullámzó frontrendszer, így egyre többfelé számíthatunk csapadékra, bár naposabb periódusokban is lesz részünk.

Keddre virradó éjszaka összefüggő csapadékzóna vonul át az ország nagy része fölött. A keleti tájakon valószínű esős, borongós idő, mögötte felszakadozik a felhőzet. 

Szerdára már megnyugszik felettünk a légkör, többnyire napos idő várható, 

inkább csak futó záporok, zivatarok fordulhatnak elő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.