Leszakad az ég, több megyére is kiadták a riasztást + videó

Frontrendszer és mediterrán ciklon is eléri a Kárpát-medencét, ami miatt a napokban felhős, csapadékos időre van kilátás – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 04. 13. 7:52
null
Nyíregyháza, 2021. január 25. Gyalogos esernyõvel a havas esõben a nyíregyházi Zrínyi Ilona úton 2021. január 25-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza vonalától nyugatra erősen felhős, borult időre, attól keletre pedig időszakosan megvastagodó, fátyolfelhős égre lehet számítani. A keleti országrészben rövidebb-hosszabb időszakokra előbukkanhat a nap.

Nyugat felől nő a csapadékhajlam, az erősen felhős, borult tájakon eső, záporeső, 

a nyugati megyékben kiadós csapadék várható, estétől zivatar sem kizárt. 

Estétől már keletebbre is lehet záporos jellegű csapadék.

A légmozgás többnyire élénk vagy mérsékelt lesz. A Nyugat-Dunántúlon megerősödhet az északi szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között alakul. A tartósan borult, csapadékos tájakon több fokkal hűvösebb lehet. Késő estére 7 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Citromsárga figyelmeztetés több megyére

Reggel nyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből csütörtök éjfélig a Nyugat-Dunántúlon tartós, áztató eső várható, területi átlagban 20 millimétert meghaladó, helyenként akár 30 millimétert is megközelítő csapadékmennyiséggel.

Az esti óráktól a záporok mellett esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat, melyekhez elsősorban intenzív csapadék (10-20 milliméter), átmeneti, óránként 50–60 kilométeres sebességű szélerősödés, esetleg kisméretű jég társulhat.

Zivatar miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna vármegyére, eső miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyére 

adtak ki citromsárga, elsőfokú figyelmeztető előrejelzést.

Az előrejelzés szerint pénteken folytatódik a csapadékos idő, nyugaton további kiadós, újabb 20-30 millimétert meghaladó mennyiségű eső várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a következő napokban is felhős, csapadékos időre van kilátás, köszönhetően annak a frontrendszernek és mediterrán ciklonnak, amely eléri a Kárpát-medencét.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.