Nem írt alá egy törvényt Novák Katalin

A köztársasági elnök a javaslat III. fejezetét kifogásolta.

Magyar Nemzet
2023. 04. 23. 11:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin visszadobta a magyar életmód védelméről szóló törvényt az Országgyűlésnek. Az április 11-én elfogadott, a visszaéléseket bejelentő jogszabály arról rendelkezik, hogy a legalább ötvenfős hazai vállalkozásoknak létre kell hozniuk egy névtelenséget biztosító etikai forródrótot a dolgozóiknak, amelyen azok jelenthetik a szabálysértéseket. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által márciusban közzétett törvényjavaslat címe: A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról.

A törvény értelmében azokat a személyeket is be lehetett volna panaszolni, akik például kétségbe vonják a házasság és a család szerepét, vagy épp a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

„A fentiekből következő álláspontom szerint a törvény III. fejezete az alaptörvényi értékek védelmére hivatkozással olyan homályos megfogalmazású rendelkezéseket vezet be, amelyeknek a gyakorlati alkalmazhatósága és jogkövetkezményei kétségesek” – indokolta Novák Katalin Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének címzett levelében.

Szerinte továbbá az alaptörvényi értékek védelme érdekében tett bejelentésekkor vizsgálni kell, hogy az ominózus magatartás jogellenesnek minősítése összhangban áll-e a véleménynyilvánítás – szintén alaptörvényben biztosított – szabadságával.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarország barátai közösség köszöntésén a Sándor-palotában 2022. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.