Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok voltunk, és azok maradtunk

– Mi szabadságharcosok voltunk, és azok maradtunk, ma a hazánk függetlenségéért kell harcolni a külső ellenfelekkel szemben, és a belső megbízottaikkal szemben, akik közé önök is tartoznak – mondta Orbán Viktor a Momentum elnökének az Országgyűlés keddi plenáris ülésének azonnali kérdések órájában. A miniszterelnököt a képviselők kérdezték többek között az úgynevezett Völner–Schadl-ügyről, az antikommunizmusról, az orvosi kamaráról, Magyarország ivóvízhálózatáról, de a békepártiság is téma volt az Országgyűlésben.

Magyar Nemzet
2023. 04. 11. 18:37
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– Az én kormányom Magyarország kormánya és a magyar nép megbízásából én irányítom a kormányt – szögezte le Orbán Viktor annak kapcsán, hogy Kálmán Olga (DK) az úgynevezett Völner–Schadl-ügyről beszélt, majd arra volt kíváncsi, hogy valójában ki vezeti a kormányt? A kormányfő elmondta, hogy örül annak, hogy az ügyészség végzi a munkáját. A miniszterelnök a viszonválaszában arról is beszélt, hogy ami zajlik, az az „azonnali sértések órája”.

– Minden képviselő és a kormány tagjai esküt tesznek a hivatalba léptükkor. Eszerint végzem a munkámat – húzta alá a kormányfő. 

 

A jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak 

Toroczkai László (Mi Hazánk) azt tudakolta a miniszterelnöktől, nem érzi-e, hogy ráég a Fideszre a végrehajtó maffia ügye és valamit kellene tenni? Hangsúlyozta, ők megtették javaslataikat a végrehajtók ügyében, ahogy a miniszterelnök kérte. Emlékeztetett, hogy 1994-ben tették profitorientálttá a végrehajtói rendszert, ami azóta is „sarcolja a magyarokat”. Hozzátette, az igazságügyi bizottságban leszavazták a Mi Hazánk kezdeményezését, ezért szerinte létrejött a nagykoalíció a Fidesz és a Demokratikus Koalíció között. 

Orbán Viktor elmondta: „nem helyes, ha valaki politikusokat csuklóból maffiózónak nevez”. Arra is kérte a képviselőt a közjegyzők nevében, hogy egy egész foglalkozási csoportot ne tüntessen fel bűnözői színben. 

Kiemelte: senki sem vonhatja kétségbe, hogy az ügyészség úgy jár el, ahogy el kell járnia. A jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak – nyomatékosította. 

Nagy baj, hogy állami vezetők visszaéltek lehetőségekkel – tette hozzá. Toroczkai László javaslatáról elmondta: nem fog működni a nonprofit megoldás, de a kormányfő egyeztetésre biztatott és kijelentette: készen áll a további megbeszélésekre.

 

Mi szabadságharcosok voltunk, és azok maradtunk

Gelencsér Ferenc (Monetum) azt fejtegette: több évtizedes politikai karrierje alatt Orbán Viktor annyi minden volt már, hogy nem tudni, mit is képvisel valójában az antikommunizmuson kívül. – Hogy lehet, hogy az ötödik Orbán-kormány idején mégis MSZMP-tagok tölthetnek be közhatalmi funkciót, mint Szili Katalin vagy Pintér Sándor? – kérdezte. 

Nem tudok róla, hogy politikai karrierem valaha lett volna, szolgálat azonban valóban volt, harminc év. A mi felfogásunkban a karrier és a szolgálat között  jelentős különbség van

– válaszolta Orbán Viktor, aki szerint mindenki, akit Gelencsér megemlített, tiszteletet érdemel, és akik többet tettek a hazájukért, mint a Momentum politikusa valaha is fog. 

– Mi szabadságharcosok voltunk, és azok maradtunk, ma a hazánk függetlenségéért kell harcolni a külső ellenfelekkel szemben, és a belső megbízottaikkal szemben, akik közé önök is tartoznak – mondta a miniszterelnök.

Az orvosi kamara nélkül nem sikerült volna megszüntetni a hálapénz rendszerét

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője az orvosi kamaráról, a vállalkozók közösségéről beszélt, majd a miniszterelnöktől arról érdeklődött, hogy a kötelező tagság megmarad-e a kereskedelmi és iparkamarában.

– A kamara belső ügyeiben kizárólag a kamara érdekelt, nem a kormány. Ezen nem változtat az a tény, hogy a kormány partnerként tekint a kamarákra, és szívesen dolgozik velük együtt – válaszolta Orbán Viktor. 

A kormányfő szót ejtett arról is, hogy az orvosi kamara nélkül nem sikerült volna megszüntetni a hálapénz rendszerét.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iparkamara rendkívül sok segítséget nyújtott a kormánynak és az országnak ebben a nehéz időszakban.

 

Ha a baloldalon múlna, nem lenne forrás a modernizációs programokra

Keresztes László Lóránt azt hangoztatta, hogy tragikus a magyarországi ivóvízhálózat állapota. – Ez egy évtizedes, a szakemberek által jelzett probléma, a kormány miért nem tett eddig mégsem semmit az ügyben? – kérdezte az LMP frakcióvezetője. 

A kormány valóban foglalkozott az ivóvízhálózatokkal – válaszolta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország történeti okokból olyan méretű, hogy minden területén ugyanakkora pénzt kellene fizetni az elfogyasztott vízért, de most nem ez a helyzet.

Igazságossági szempontból fontos, hogy egy köbméter vízért mindenki ugyanannyit fizessen, ezen dolgozunk

– jelentette ki a miniszterelnök. Megjegyezte: összesen 3000 milliárd forintra lenne szükség a hálózat megújításához, ezt az összeget viszont meg kell termelni, ez pedig leginkább a gyárakban történik. 

– Ezzel szemben önök szerint be kéne zárni a gyárakat, így pedig nem lenne forrás a modernizációs programokra, és jelentősen nőne a munkanélküliség is – hívta fel a figyelmet a kormányfő. 

 

Orbán Viktor Gurmai Zitának: Isten hozta a béketáborban!

Gurmai Zita (MSZP) arról beszélt, hogy szülőként sem neki, sem a miniszterelnöknek semmi nem fontosabb, mint gyermekeik és unokáik jövője, és amikor egy ellenzéki politikust háborúpártinak nevez, azzal azt mondja, kockára tenné a biztonságukat. Az MSZP-s képviselő kijelentette: a szocialisták támogatták az ENSZ békenyilatkozát, aminek a Fidesz a beterjesztője is volt, csak itthon szavaztak ellene a Parlamentben. A baloldali politikus azt kérdezte a miniszterelnöktől: „Azért vagyunk háborúpártiak, mert támogattuk az agresszor Oroszország elleni európai uniós szankciókat? De hát azokkal ön is egyetért, hiszen megszavazták” – fogalmazott a képviselő. Szerinte ezt a jelzőt csak a kormány kommunikációs csapata próbálja az ellenzékre sütni. Hozzátette, a kormány retorikája magyar embereket fordít magyar emberek ellen.

Én azt hiszem, hogy önök valóban háborúpártiak

– reagált Gurmai kérdésére a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette: ők azt az álláspontot képviselik, hogy legyen minél hamarabb tűzszünet és kezdődjenek meg a béketárgyalások, ezt békepárti álláspontnak tekintik. 

Hozzátette, eddig azt hitte, hogy az ellenzék álláspontja szerint akkor lehet vége a háborúnak, ha az egyik fél győz, és ezért akár fegyvert is szállítanának, valamint támogatják a háborút meghosszabbító lépéseket. Megjegyezte, nem akarja morálisan minősíteni ezt az álláspontot, egész egyszerűen nem tartja észszerűnek. A további emberéletek elvesztését azzal lehet megakadályozni, ha tűzszünetet kiáltanak ki és megkezdődnek az azonnali béketárgyalások – hangsúlyozta.

Gurmai viszonválaszában aláhúzta: attól, hogy Orbán Viktor valamit sokat és hangosan ismételget, az még nem válik igazzá, így pedig nem igaz, hogy az ellenzék háborúpárti lenne. Szerinte „ezt a valótlanságot a propagandamédia találta ki, hogy legyen miről elterelni a figyelmet”. 

– Ha Gelencsér képviselőtársunk erre engedélyt ad önnek – tekintettel a múltjára –, akkor szívesen látjuk a béketáborban

– reagált Orbán Viktor, visszautalva a Gurmai Zita előtt kérdező momentumos képviselőre. Kiemelte: aki fegyvert szállít és azt állítja, hogy a háborút folytatni kell, az nem békepárti. – A béke nemzeti érdekünk, akkor leszünk biztonságban, ha béke vagy tűzszünet lesz – egyértelműsítette a miniszterelnök.

Isten hozta a béketáborban

– zárta szavait a kormányfő.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.