időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Automatás banda garázdálkodik a bulinegyedben + videó

Magyar Nemzet
Forrás: BRFK
2023.05.22. 10:14 2023.05.22. 14:41
Automatás banda garázdálkodik a bulinegyedben + videó

ATM-eknél tevékenykedő, külföldiekre szakosodott tolvajokra figyelmeztet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A főváros bulinegyedében körülbelül egy éve kezdett terjedni az a bűncselekménytípus, amellyel az elkövetők bankjegykiadó automatákat használó embereket károsítottak meg. A sértettek minden esetben külföldiek voltak, akik éjszaka vagy hajnalban valamelyik szórakozóhelyre tartottak, illetve onnan jöttek ki.

Az elkövetők VII. kerületi ATM-ek környékén szólították le áldozataikat, és a pénzfelvételhez ajánlották fel a „segítségüket”. Volt, hogy azt állították: ha magyar nyelvre állítják át az automatát, nem von le tranzakciós díjat. Más esetekben a pénzfelvétel közben elterelték az áldozat figyelmét, azt állították, hogy a gép elromlott, és egy másik ATM-hez vitték át a sértettet, hogy időközben ők tehessék el a kiadott bankjegyeket. 

Az így okozott károk összege a néhány tízezertől a több százezer forintig terjed.

A bűncselekmények ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága indított nyomozást. Üzletszerűen elkövetett lopás bűntett és lopás vétség miatt múlt év vége óta eddig huszonkét gyanúsítottat hallgattak ki, akik ugyanahhoz az elkövetői körhöz tartoztak. A korábban heti rendszerességgel előforduló bűncselekmények száma érezhetően csökkent, de a jelenség nem szűnt meg.

A BRFK óvatosságra figyelmeztetett pénzfelvétel közben, és azt kérte, hogy akinek a sérelmére ilyen bűncselekményt követtek el vagy hasonló módszerrel próbálták megkárosítani, forduljon a rendőrséghez.

 

Borítókép: Térfigyelő kamera felvétele egy esetről (Fotó: BRFK)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.