Donáth Anna Guy Verhofstadttal egy európai birodalomról álmodozott

Nem Európa a probléma, hanem Orbán – mondta Guy Verhofstadt, a magyarellenességéről elhíresült EP-képviselő, aki a Momentum pénteki budapesti konferenciájának sztárvendégeként egy európai birodalom létrehozásáról elmélkedett. A karmelita kolostornál lévő építési kordonok bontásban jeleskedő Momentum érdekes módon kordonokkal kerítette körbe a konferencia helyszínét, s a sajtószabadság jegyében nem engedte be az eseményre a jobboldali újságírókat.

2023. 05. 19. 17:15
VERHOFSTADT, Guy
Budapest, 2023. május 19. Guy Verhofstadt liberális EP-képviselõ, Belgium volt miniszterelnöke beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországnak is az EU-ban kell maradnia, legalább a jelentős részben befagyasztott uniós támogatások egy részét fel kellene szabadítani, amit a polgároknak, civileknek és Budapestnek kellene adni, hogy megmutassák, nem Európa a probléma, hanem Orbán – mondta Guy Verhofstadt EP-képviselő, az ALDE korábbi frakcióvezetője, Belgium volt miniszterelnöke a Momentum pénteki budapesti konferenciájának sztárvendégeként.

Guy Verhofstadt, Donáth, Európai birodalom
A rendezvényen Guy Verhofstadttal egy európai birodalomról álmodozott a Momentummal. (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Della Valle)

A párt közleménye szerint emellett arról beszélt Verhofstadt, hogy bár egyetlen uniós tagállam sem elég erős ahhoz, hogy világpolitikai szereplőként lépjen fel, az Európai Unió és az európai kontinens már képes lehet arra, hogy felvegye a versenyt Kínával, Oroszországgal, az USA-val és Indiával. Verhofstadt szerint a „birodalmak korában” élünk, ahol világszinten még Németország is kicsi. 

 

Verhofstadt szerit a britek „rájöttek, hogy hülyék voltak”

Arról is beszélt, hogy azok az államok sosem jártak jól, amelyek az EU perifériájára szorultak: recesszió, infláció követi az EU-tól való távolodást. Megtanulták ezt a britek is Verhofstadt szerint, akik „a népszavazás óta rájöttek, hogy hülyék voltak”. 

A magyarellenes kirohanásairól elhíresült belga politikus egyébként Donáth Anna meghívására érkezett Budapestre, a rendezvényen a Momentum EP-képviselője is felszólalt. 

Donáth beszédében arról értekezett, hogy „Magyarországnak vissza kell szereznie a rendszerváltáskor megszerzett diplomáciai befolyását”, azonban nagyobb integrációra van szükség szerinte olyan területeken, mint a külpolitika és a hadsereg, az energiabiztonság, a zöldátállás, az európai jólét biztosítása, valamint az oktatás és az egészségügy európai szintű finanszírozása. Donáth azt is kijelentette, hogy Magyarország túlzott német függésben van, ami elhibázott lépés volt. Úgy fogalmazott: 

„nem azt mondom, hogy ne ápoljunk szoros kapcsolatot” a német gazdasággal, de a berlini kormány rengeteg hibát követett el. 

Az építési kordon bontásában jeleskedő Momentum érdekes módon kordonokkal kerítette körbe a konferencia helyszínét, s a sajtószabadság jegyében nem engedték be az eseményre a jobboldali újságírókat.

Borítókép: Guy Verhofstadt liberális EP-képviselõ, Belgium volt miniszterelnöke beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.