Döntött az Országgyűlés: a kormány november 25-ig meghosszabbíthatja a háborús veszélyhelyzetet

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal most sem szavazta meg az előterjesztést.

Bákonyi Ádám
2023. 05. 03. 11:14
null
Budapest, 2022. június 14. Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament 132 igen,  58  nem  szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását, amelynek értelmében a kormány újabb 180 nappal, november 25-ig meghosszabbíthatja az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzetet.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott előterjesztés indoklása szerint a különleges jogrend fenntartása azért fontos, mert az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak. Mint a törvényjavaslat rámutat, a hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

A veszélyhelyzetet és annak meghosszabbítását a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal most sem támogatta, míg a további vérontást és a háborús inflációt okozó fegyverszállítások, illetve szankciók mellett következetesen kiállt és kiáll.

Ismert: Orbán Viktor tavaly május 24-én jelentette be, hogy a kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. 

A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét

 – fogalmazott akkor a kormányfő. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaságot, a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is.

– Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát – jelentette ki a tavalyi beszédében a miniszterelnök, aki szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség. 

Azt is hozzátette: a járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat. 

Borítókép: Országgyűlés (Fotó:Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.