Nagy többséggel választották újra a Magyar Tudományos Akadémia elnökét

Újabb három évig Freund Tamás fogja vezetni az MTA-t.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 09. 15:05
null
Budapest, 2014. december 26. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) mûemlék épülete a fõváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. A neoreneszánsz stílusú épület Friedrich August Stüler bécsi építész tervei alapján 1865-ben épült. Az elõtérben Szarvas Gábor nyelvész szobra, Jankovits Gyula szobrászmûvész 1899-ben készült alkotása. A kormány döntése értelmében 2014. június 25-tõl a Magyar Tudományos Akadémia is Történelmi Emlékhely lett. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy többséggel ismét Freund Tamás neurobiológust választották a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökévé a tudós testület 196. közgyűlésének második napján, kedden – közölte az MTA az MTI-vel. 

Freund Tamást újraválasztották

Freund Tamás mellett – aki az egyetlen jelölt volt az elnöki posztra – újabb hároméves vezetői megbízatást kapott a főtitkár, Kollár László Péter építőmérnök és a főtitkárhelyettes, Erdei Anna immunológus is. 

Nem változott a három alelnök személye sem: a társadalomtudományi alelnök Lamm Vanda jogász, az MTA rendes tagja, az élettudományi alelnök Kosztolányi György orvos, az MTA rendes tagja, a természettudományi alelnök pedig Hudecz Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja maradt. 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémián azért volt szükség tisztújításra, mert az elnök, a főtitkár, a főtitkárhelyettes és a három alelnök hároméves megbízatása lejárt. Az akadémiai szabályozás szerint minden tisztségre három évre lehet megválasztani és legfeljebb egyszer újraválasztani a jelölteket.

Borítókép: Az MTA épülete Budapesten (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.