időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Nyomoz a rendőrség Gálvölgyi János ügyében

Pámer Dávid
2023.05.12. 17:06 2023.05.12. 17:33
Nyomoz a rendőrség Gálvölgyi János ügyében

Nyomozást indított a rendőrség azután, hogy Gálvölgyi János szerdán rosszul lett, ám nem érkezett meg hozzá a mentő – tudta meg a Magyar Nemzet. A színművészt végül egyik családtagja vitte kórházba, ahol intenzív osztályon kezelik. Az ügyben az Országos Mentőszolgálat minden részletre kiterjedő vizsgálatot indított, ők megállapították, hogy hibásan mérlegelt a mentésirányító.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen Gálvölgyi János rosszulléte ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a rendőrség.

Gálvölgyi János szerdán délelőtt lett rosszul otthonában. Nem kapott levegőt, félrebeszélt, és sürgősen kórházba kellett vinni. Kihívták hozzá a mentőt, ám végül az egyik családtagja vitte be a kórházba a hetvennégy éves színművészt.

A színész előbb a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára került, majd átvitték egy másik kórházba. A színészt intenzív osztályon ápolják, állapota súlyos, de stabil. 

Az eset miatt belső vizsgálat indult a mentőknél, hogy megfelelően kezelte-e a helyzetet a mentésirányítás.

A vizsgálat megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta. Ennek következtében nem küldték ki azonnal a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsit.

A mentőszolgálat kitért rá, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni. Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni.

Mindezt alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott, és jelenleg is intenzív osztályon kezelik. A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti – áll a szolgálat közleményében.

Az ügyben Tényi István is a hatósághoz fordult, feljelentését pedig vélhetően csatolni fogják a már megindult eljárás irataihoz.

Borítókép: Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész (Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.