Karácsony teljesíti Gyurcsány parancsát: beperli a kormányt

A fővárosi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti nyújt be keresetet a Magyar Államkincstár ellen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 06. 14:46
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. március 15. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond az ADOM Diákmozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete, a Civil bázis, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Egységes Diákfront Szabadságmenet elnevezésû, az oktatás fejlesztését követelõ demonstrációján Budapesten, az Andrássy úton 2023. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

A fővárosi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti nyújt be keresetet a Magyar Államkincstár ellen.

Pert indít a magyar kormány ellen a fővárosi önkormányzat – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. 

A főpolgármester tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti  nyújt be keresetet a Magyar Államkincstár ellen a Fővárosi Törvényszékhez, amelyről tudomásuk szerint a bíróságnak 15 napon belül döntenie kell.

 Mint mondta, közigazgatási perben szeretnének érvényt szerezni a budapestiek jogainak, mivel a szolidaritási hozzájárulás idei összege 58 milliárd forint, és ez a „sarc” szerintük törvénytelen, mert ennek mértéke 25 milliárddal magasabb, mint azok az állami normatívák, amelyeket a fővárosi önkormányzat kap a kötelező feladatainak ellátásához. 

A főpolgármester továbbá azt hangoztatta, miszerint a nemzetközi egyezmények, az alaptörvény és az önkormányzati törvény is kimondja, hogy az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami támogatásra jogosultak, és nem lehet elvonni az önkormányzatok vagyonát, tulajdonát. 

– A fővárosi önkormányzat zsebében turkál a kormány, amikor 25 milliárd forint saját bevételét elvonja a központi költségvetés céljaira

 –  fogalmazott a városvezető, aki szerint leginkább annak a kimondását várják a bíróságtól, hogy az önkormányzatok saját bevételeit a kormány nem veheti el. Közölte azt is: a főváros a keresetben azonnali jogvédelmet kér azért, hogy az államkincstár a per jogerős lezártáig ne emelhesse le a fővárosi önkormányzat számlájáról a vitatott összeget. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerint Gyurcsány Ferenc adta ki a parancsot a főpolgármesternek, hogy támadja meg a kormányt. A KTK közleményében kiemelte: Karácsony Gergely csődbe vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát, Budapestet. Jelezték azt is, hogy a Városházán Gyurcsány emberei töltik be a legfontosabb posztokat, akinek a parancsa az volt: 

Nekimegyünk a kormánynak ezerrel, Karácsony pedig most szót fogad Gyurcsánynak

 – fogalmaztak.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az ADOM Diákmozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete, a Civil bázis, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Egységes Diákfront Szabadságmenet elnevezésű demonstráción (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.