A járműgyártás jövője a magyarországi akkumulátorgyártás

Fónagy János szerin az ország alapvető érdeke, hogy a világgal együtt változzon.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 07. 03. 16:01
FÓNAGY János
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dócs Dávid napirend előtt bírálta a kormány azon politikáját, amely jelentős forrást juttat az akkumulátoripar fejlesztésére, zsákutcának minősítve azt.

A Mi Hazánk képviselője emlékeztetett: huszonöt éve Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök még Tokaj-Hegyaljáért aggódott egy Monokra tervezett beruházás miatt, ma azonban „az egész országért aggódni kell”. Napi szinten jelentenek be új gyárakat – mondta, sérelmezve, hogy megépül a Budapest–Belgrád vasútvonal és egy vegyianyag-elosztó üzem is tervben van Budapesten. Dócs szerint az elmúlt közel húsz évben nem kapott annyi támogatást a magyar ipar, mint az elkövetkezendő években az akkumulátorgyártás. A nemzetgazdaságot kell építeni, nem a külföldi multikat kitömni pénzzel – fogalmazott a Mi Hazánk képviselője. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: az ország alapvető érdeke, hogy a világgal együtt változzon.

Fónagy János emlékeztetett: néhány évtizede a műanyagban látták a jövőt, ma pedig az a probléma, hogy a világ tele van műanyaggal, vagyis nem lehet több évtizedes véleményekből kiindulni, és napjainkra vetíteni. A jelenlegi irányokról szólva közölte: 2010-ben szinte háborús állapotokat örökölt a kormány, ám ez két-három év alatt megszűnt, az ország ugyanis képes volt abból kilábalni. Az ipar fejlődési irányára a világgazdaság ad magyarázatot – mondta. 

A mobilizációs-motorizációs igény növekszik, ennek pedig egyik eleme a járműgyártás. Magyarország ebben jól teljesít, ennek jövője a magyarországi akkumulátorgyártás – hangsúlyozta Fónagy János.

Borítókép: Fónagy János (Fotó: Máthé Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.