Az V. kerület létrehozta Magyarország első klímatudatos utcáját

Megnyitotta a forgalom előtt a megújított Arany János utcát a budapesti V. kerület. A beruházásnak köszönhetően olyan térség született a Belvárosban, amely már a jövő klímastratégiáját tükrözi. Lipótváros kormánypárti vezetésű önkormányzata Magyarországon elsőként kezdte használni a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató ültetési rendszereket, amiért 2022-ben a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny elismerésében részesült. 

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 11:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitotta a forgalom előtt a megújított Arany János utcát a budapesti V. kerületi önkormányzat csaknem száz új fával, zöld buszmegállóval, több mint félszáz kerékpártárolóval, a kék szemlélet jegyében víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal valósította meg a fejlesztést – tudatta lapunkkal az önkormányzat.

A beruházásnak köszönhetően olyan térség született a Belvárosban, amely már a jövő klímastratégiáját tükrözi. 

Belváros önkormányzata élen jár a klímatudatos várostervezésben, ami a leglátványosabban éppen e sűrűn beépített városrészben mutathatja meg igazán az erényeit. A kerület kidolgozott, több évtizedes klímastratégiájának célja az élhető, zöld belváros létrehozása, történelmi környezetben. 2019-re ennek jegyében 82 új fával jóformán városi ligetté alakították a Podmaniczky teret. Majd 2021-től a Podmaniczky teret a Dunával összekötő Arany János utca teljes körű felújítását kezdték meg, amelyet két ütemben végeztek. 

 

Csaknem százfás fasorral szegélyezett utca

„Büszke vagyok rá, hogy az V. kerületiek közösségével ismét egy olyan fejlesztést tudhatunk magunkénak, ami jelentősen hozzájárul a Belváros élhetőségéhez, otthonosságához és egyaránt ötvözi a természeti kincseink megóvását és a zöldfelületek növelését célzó klímatudatos szemléletünket. Az Arany János utca sikeres megújításának mindenki részese lehet, aki végigsétál a csaknem százfás fasorral szegélyezett utcán” – összegezte Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere a beruházás jelentőségével kapcsolatban. A közleményben kifejtik: 

mindezzel létrehozták hazánk leghosszabb, Stockholm-módszerrel ültetett fasorát, amelynek és a természetes lapkőburkolatnak köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódhat.

A terület otthonosságát, élhetőségét egy újabb zöld buszmegálló, számos új utcabútor – padok, ivókút, hulladéktároló edények, kutyahigiéniás szemétgyűjtők, kerékpártámaszok – és egy új, biztonságos gyalogos-átkelőhely biztosítja. A Belváros önkormányzata a közlemény szerint ezúttal is a békés egymás mellett élés jegyében valósította meg a beruházást, egyaránt figyelemmel a gyalogosokra, kerékpárosokra, közösségi közlekedéssel utazókra, autósokra és minden korosztály igényeire. 

A járdát szélesítették és egy szintbe helyezték az útpályával, ezáltal megteremtve a kényelmes és akadálymentes közlekedés feltételeit a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők számára egyaránt,

gondoskodtak a megfelelő kerékpáros infrastruktúra kialakításáról és arra is ügyeltek, hogy mindez a lehető legkevesebb gépjárműparkolóhely-veszteséggel járjon. 

Borítókép: Arany János utca, V. kerület (Fotó: Belváros-Lipótváros önkormányzata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.