Háború Ukrajnában: minden szem Vilniusra szegeződik

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb hírekről beszélgettek a szakértők a Hír TV stúdiójában.

Magyar Nemzet
Forrás: HírTV2023. 07. 11. 11:59
Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb történéseket Gantner Barnabás külpolitikai szerkesztő elemezte, majd Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő érkezett a Hír TV stúdiójába a Napindító című műsorba. Az adás második felében Kiss Rajmundot, az MCC diplomáciai műhelyének vezetőjét és Dunda György tudósítót kérdezték a műsorvezetők.

Nyilvánvaló az esélye, hogy a Wagner-csoport visszatér az ukrán frontra - jelentette ki Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő rámutatott: a zsoldos-hadsereg jól képzett, vezetőik tapasztalt tisztek, és Vlagyimir Putyinnak szüksége van rájuk. Hétfőn kiderült, hogy június 29-én a Wagner-csoport feje és más katonai vezetők tárgyaltak az orosz elnökkel.

Az adásban témaként szerepelt, hogy az ukrán csapatok kulcsfontosságú magaslatokat foglaltak el Bahmutnál, amelyet Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes közölt a Telegram-csatornáján. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig hadianyagraktárak semmisítését jelentette be. 

Szó volt arról, hogy az ukrán ellentámadás sikerességét cáfolja, hogy Joe Biden amerikai elnök kazettás bombákat küld Ukrajnának. Moszkva szerint ez a gyengeség jele.
A Kreml megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin valóban találkozott a Wagner zsoldoshadsereg vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal a júniusi lázadása után.

A részt vevők beszéltek arról is, hogy A NATO-csúcsot megelőzően rövid megbeszélést tartott Londonban az amerikai elnök a brit kormányfővel. A találkozón szóba került az Ukrajnának szánt amerikai kazettás bombák kérdése is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett, hogy haladéktalanul továbbítja a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet a török parlamentnek – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő esti sajtótájékoztatóján – ez a hír is a beszélgetés részét képezte a Hír TV stúdiójában, illetve szót ejtettek arról, hogy áthaladt a Tajvani-szoroson az amerikai és a kanadai haditengerészet egy-egy hajója, miközben az USA és Kína katonai vezetői tárgyaltak Szingapúrban. Az Egyesült Államok védelmi minisztere a lehetséges konfliktusokra figyelmeztet.

Borítókép forrása: HírTV

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.