Négy embert kellett kimenteni a Balatonból

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai négy bajba jutott személynek segítettek csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: Rendőrség2023. 07. 14. 14:38
Balatoni vízirendőrök motorcsónakkal Forrás: Rendőrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön többen kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna kikerülni. Kőgátra fennakadt vitorlást, túl messzire úszó fiatalokat és egy SUP-ost segítettek ki szorult helyzetükből.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszak viharos, váltakozó időjárása nagyban kihat mindenki szervezetére, főleg az idősebbekére. A vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat és figyelni egymásra, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat veszélyhelyzet:

  • Elsőfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként negyvenötször villan. Ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított ötszáz méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként kilencvenszer villan fel. Ilyenkor fürödni tilos, és nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni a vitorláshajók kivételével.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság néhány tanácsot is megosztott:

  • Aki nem tud úszni, ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát.
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek.
  • Soha ne távolodjunk el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak ismerkedünk.
  • Kerüljük a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást. Nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, és a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre.
  • Amennyiben nem vagyunk biztosak a saját úszni tudásunkban, és vízi járművekkel vízre megyünk, mindenképpen használjunk mentőmellényt.
  • Lehetőleg kerüljük az extrém melegben a hőcsúcsokban, délelőtt 11 és délután négy óra között a nyílt vízen tartózkodást.
  • Lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt, hogy fizikailag képesek legyünk egy-egy vészhelyzet kezelésére.
  • Távol a parttól ne ússzunk és használjunk fürdőeszközt egyedül.

A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Ha a Balaton vízfelületén valaki bajba kerül, tegyen bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.