Orbán Viktor: Az infláció az ellenzéket nem érinti, mert ők dollárban számolnak + videó

Nem fogjuk hagyni, hogy migránsgettókat hozzanak létre Magyarországon – hangsúlyozta Orbán Viktor a parlamentben, azonnali kérdésekre válaszolva. A kormány vállalása, hogy az év végére az infláció egy számjegyű lesz – mondta.

Máté– Bákonyi–Harangozó
2023. 07. 03. 17:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az infláció az ellenzéket nem érinti, mert ők dollárban számolnak – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, válaszolva a DK-s Kálmán Olga azonnali kérdésére, aki felszólalásában arról beszélt, hogy az „orbáni infláció” miatt növekedtek az élelmiszerárak.

– A kormány vállalása, hogy az év végére az infláció egy számjegyű lesz – jelentette ki a kormányfő. Mint mondta, elindult az árfigyelő rendszer, augusztus 1-jétől pedig 15 százalékra emelkedik a boltokra vonatkozó kötelező akciózás mértéke.

– A háború és a szankciók ellenünk dolgoznak, de ellenszélben is teljesítjük a vállalásunkat 

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Viszontválaszában Arató Gergely, a Gyurcsány-párt politikusa úgy vélekedett, hogy Dobrev Klára kormánya nem az árakat, hanem a béreket emelné.

– A nyilvánvaló hazugságokra nem fecsérlem az időmet – válaszolta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy a baloldal elvett egy havi nyugdíjat, egy havi fizetést, valamint emelték az alapvető élelmiszerek áfáját.

– Nem fogjuk engedni, hogy még egyszer elkövessék azt Magyarországgal szemben, amit egyszer megtettek – mondta a kormányfő.

Nekünk Magyarország az első

– Miért viszi az átláthatóság ellen, az államosítás, Oroszország irányába Magyarországot? – kérdezte az azonnali kérdések órájában Tompos Márton. A Momentum képviselője hangoztatta: a magyarok 83 százaléka szavazott annak idején az EU, nem pedig Oroszország mellett.

– Idősebbek vagyunk, de figyelünk a fiatalabbak véleményére. Kicsit mégis furcsa, hogy nekem most elmagyarázza, hogy milyen volt a szovjet világ, amiben 26 évet éltem 

– fogalmazott válaszában Orbán Viktor. 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Tomposék szövetségeseinek köszönhetően az energia, a média és a bankszektor többsége külföldi tulajdonban volt 2010 előtt, de mostanra ezekben a szektorokban nagyobb méretű a nemzeti tulajdon aránya, mint a külföldi. – Nem állami, hanem nemzeti tulajdonban vannak már többségben ezek a szektorok, és ez így van jól. Valóban van egy gondolkodásbeli különbség a kormány és a baloldal között, mivel „nekünk Magyarország az első” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Jövőre is emelkedni fog a fegyveres dolgozók fizetése

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője az Országgyűlésben a miniszterelnöknek címezve kifejtette, hogy a kormány 74 állami ingatlant elad, 32 milliárd forintért, amelyek többek között a rendőrség, a NAV, a mentőszolgálat ingatlanjai, amik nem csak üdülők. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek kerüljenek ki az eladó ingatlanok sorából.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott: az állami üdülők közül csak a történelmi jelentőségűeket kell megtartani. 

Hozzátette: semmilyen állami üdülési rendszert nem akarunk fenntartani, hanem elegendő fizetés kell az alkalmazottaknak. Harangozó Tamás erre reagálva kiemelte: ezek az ingatlanok nem üdülők, és fenn kell tartani ezeknek a dolgozóknak az  infrastruktúrát. A kormányfő viszont válaszában hangsúlyozta: ebben az évben 116 ezer forinttal emelték a fegyveres dolgozók fizetését, és jövőre is ezt tervezik, többek között azért, hogy nyaraljanak és tudjanak pihenni. 

A kormány nem hagyja, hogy migránsgettó legyen Magyarországon

– A legutóbbi ülésen a Tisztelt Ház elfogadta a vendégmunkásokról szóló törvényt – válaszolta Orbán Viktor, miután Lukács László György, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a kormány félmillió idegent akar Magyarországra hozni.

A miniszterelnök jelezte, hogy a parlament világos jogi kategóriákat alkotott a vendégmunkásokról szóló törvényben, elejét véve annak, hogy olyan helyzet legyen, mint Németországban vagy Franciaországban. Kiemelte: ez Európa legszigorúbb szabálya, csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van, továbbá aki behozza a vendégmunkást, annak kell érte felelősséget vállalnia.

– A migrációt és a vendégmunkások ügyét egyértelműen elkülönítettük. Ez az egyik legsziorúbb törvény, és ezt be is fogjuk tartani és tartatni – mondta a kormányfő.

Viszontválaszában Lukács László György arról beszélt, hogy a kormánynak egy bevándorlóország-koncpciója van.

– Bevándorlóországról beszél, miközben a párt elnöke megszavazza a kötelező migránskvótát. Megszavazza a maga elnöke, hogy migránsgettót hozzanak létre Magyarországon. Ez ellen harcolni fogunk, és nem fogjuk hagyni 

– hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Szükség van a határkerítésre

– A kormány miért nem támogatja a Mi Hazánk migrációellenes javaslatait, például hogy a határon elfogott illegális bevándorlóktól vegyék el a mobiljukat és értéktárgyait? – kérdezte az azonnali kérdések órájában Novák Előd. A Mi Hazánk képviselője szerint a kormány igenis támogatja a legális bevándorlást, de az illegálissal szemben sem lép fel kellőképpen.

– Vannak olyan országok, ahol az illegális bevándorlóktól elkobozzák az értékeiket, és jogos a felvetés, hogy mi is durvábban lépjünk fel, de erre eddig „nem vitt rá minket a lélek” – válaszolta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: nem elég, hogy bezárjuk az embercsempészeket, de utána az unió megbírságol minket, mert kevés a hely a börtönökben, ezért hasznos visszaküldeni őket a határra és megkérni őket, hogy ne jöjjenek vissza. 

– Az egész helyzet abszurd – fogalmazott Orbán Viktor. Kiemelte: nem személy szerint a sokszor valóban szerencsétlen sorsú migránsokkal, hanem a migrációval van baj. Mint fogalmazott, a határkerítés, ha nem is százszázalékos, de eredményes és hasznos, szükség van rá, az ott dolgozók munkáját pedig inkább el kellene ismerni ahelyett, hogy lebecsülnénk őket.

Komolytalan felvetés

Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlésben a miniszterelnöknek címezve az akkumulátorgyárakról kérdezett. A képviselő a környezetszennyezést vetette fel. Mint fogalmazott, kínai méreglerakatot akarnak Soroksáron felépíteni.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott: a felvetés komolytalan, vegyi elosztóüzem nem fog létesülni. Az akkumultárogyárakról kifejtette: a legszigorúbb előírásokat követjük. 

– Ezekért a beruházásokért versenyzünk a németekkel, a franciákkal. Timmermans úr, az ön elvtársának a programja ez. Például az elektromos autókhoz akkumulátor kell 

– emelte ki a miniszterelnök.

Szabó Rebeka erre reagálva kiemelte: legyen szigorúbb a környezetvédelmi eljárás.

A kormányfő viszontválaszában hangsúlyozta: Magyarországon a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok léteznek. – Lehet, hogy önök beleesnek a saját buborékukba, mert egy győri, debreceni és kecskeméti dolgozó tudja, hogyha nem építjük meg az új gyárakat, akkor öt év múlva nem lesz állása – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Egyeztessenek az elvtársaikkal

– Lehet, hogy több akkumulátorgyár lesz, mint LMP-párttag – válaszolta Orbán Viktor az LMP-s Kanász-Nagy Máténak, aki szerint a kormány akkumulátorgyarmattá teszi Magyarországot.

A miniszterelnök elmondta, ha Magyarország nem tudna exportra termelni, akkor az életminőség a felére esne vissza. – Azért dolgozunk, hogy mindenkinek legyen munkahely Magyarországon – hangsúlyozta. Mint jelezte, a zöldátállás technológiai váltást jelent, és ha ebből kimaradunk, akkor lemaradunk, de nem adjuk fel 30 év munkáját pár zöld ködös elképzelésért.

Viszontválaszában Kanász-Nagy Máté úgy vélekedett, hogy az ország kiszolgáltatott.

– Magyarországon nem jöhet létre beruházás állami engedélyek nélkül 

– jelentette ki Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet arra, hogy az LMP szövetségese, a német zöldek azt mondták, hogy akkumulátorgyártás révén lehet csak megőrizni a járműgyártás szintjét, és az e-mobilitást fejleszteni. – Javaslom, hogy egyeztessenek az ottani elvtársaikkal – zárta a kormányfő.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.