„Csendes, elvonulós nyár” – Gyurcsány buktatta le a hencegő Gréczyt

„Lassan a csendes, elvonulós nyárnak is vége” – írta a közösségi oldalán a hónapok óta gyakorlatilag kámforrá vált Gyurcsány Ferenc, ezzel lebuktatva régi bizalmi emberét, Gréczy Zsoltot, aki nemrég azt állította, hogy a DK elnöke és felesége egész nyáron az őszi politikai szezonra készült.

Munkatársunktól
2023. 08. 22. 4:55
DOBREV Klára; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2023. március 15. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, a párt EP-képviselõje és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt budapesti nagygyûlésén, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján tartott megemlékezésén az Egyetem téren 2023. március 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány és maga Orbán Viktor is egész nyáron keményen dolgozott az infláció letörése, a munkahelyek megőrzése, a gazdaság megerősítése és az árvízveszély elhárítása érdekében, a korábban naponta megnyilatkozó, pártját kormányzóképesnek beállító Gyurcsány Ferenc hónapok óta eltűnt a nyilvánosságból. 

A jelek szerint ezt a kellemetlen ellentmondást Gyurcsány régi bizalmasa, Gréczy Zsolt is érzékelte, aki nemrég a közösségi oldalán próbálkozott annak feloldásával. 

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára egész nyáron nagykövetekkel, más pártok politikusaival, önkormányzati képviselőjelöltekkel, gazdasági szakemberekkel tárgyal. Készülünk az őszi feladatokra 

– állította múlt héten a DK országgyűlési képviselője. Ehhez képest a hosszú hónapok óta magáról életjelet nem adó Gyurcsány Ferenc augusztus 20-án, azaz vasárnap szólalt meg újra, és azonkívül, hogy közölte, aznap maga sütötte a kenyeret, úgy fogalmazott, hogy

 „aztán ezzel lassan a csendes, elvonulós nyárnak is vége”. 

Gyurcsány Ferenc tehát szót sem ejtett semmiféle nagykövetekkel, más pártok politikusaival folytatott tárgyalási nagyüzemről – ilyenekről a jobboldali, illetve a balliberális média sem szerzett tudomást –, noha ezekről korábban büszkén és elsőként számolt be. A bukott miniszterelnök hónapok óta csupán egy érdemi bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, amikor az elhunyt Balázsovits Lajosról emlékezett meg. 

De Dobrev Klára árnyékkormánya sem hajtotta túl magát a nyáron, ebben az időszakban csupán egyetlen alkalommal tartottak árnyékkormányinfót – azt is nélküle. Bár Gyurcsány Ferenc felesége rendszeresen tett közzé bejegyzéseket a közösségi oldalán, ezekben a kormány és Orbán Viktor démonizálásán, illetve a felelőtlen ígérgetéseken túl semmi érdemiről nem esett szó. 

Azt, hogy a DK-sok leginkább nyaralással töltötték az elmúlt hónapokat, alátámasztja az az eset is, amiről lapunk is beszámolt. Ismert: noha a baloldali pártok kezdeményezésére rendkívüli parlamenti ülést kellett összehívni július végére, azon éppen a kezdeményezők, köztük a Demokratikus Koalíció képviselői sem vettek részt, utóbbiak ugyanis 

inkább a Balatonon buliztak.

A rendkívüli ülés alatt Kálmán Olga, illetve Arató Gergely is a közösségi oldalán osztott meg olyan fotót, amin az volt látható, hogy a tóparton kávézgatnak. „DK nyári tábor kollégákkal” – írta a kép alá Kálmán Olga. 

Mindeközben Orbán Viktor múlt pénteken is arról beszélt: nyáron sem áll meg a munka, ilyen gazdasági helyzetben a nyaralás pedig nem engedhető meg néhány kulcsminiszternek. Mindeddig nem mellesleg a kormányfő sem élt a szabadság lehetőségével.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc – munka helyett édes a pihenés (Fotó: Balogh Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.