Közel az enyhülést hozó esős idő

Záporokkal, zivatarokkal érkezik a hőségnek véget vető frontrendszer a jövő hét elején.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 15:51
időjárás, vihar, eső, felhőszakadás, csapadék, közlekedés, pocsolya, tócsa
Szigetszentmiklós, 2022. augusztus 21. Felhõszakadás után a vihar és az erõs széllökések által leszakított virágszirom úszik egy pocsolyában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Záporokkal, zivatarokkal érkezik a hőségnek véget vető frontrendszer, a szél a hét elején helyenként élénk lehet, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap kiadott országos, középtávú előrejelzéséből.

 

Hétfő délutánig száraz idő


A meteorológusok szerint hétfőn még késő délutánig kitart a túlnyomóan napos, fátyolfelhős, száraz idő, ezt követően azonban a Dunántúlon és a középső országrészben egyre nagyobb területen erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok is kialakulhatnak, sőt néhol heves zivatar sem kizárt. Általában a déli, de a Dunántúlon a reggeli órákban az északias szelet is kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 32 és 39 fok között alakul, de a Dunántúl nyugati felében pár fokkal hűvösebb lesz az idő.

 

Keddtől érezhető enyhülés


 Kedden fátyolfelhők és az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés mellett általában több órára kisüthet a nap. Több helyen várható eső, zápor, zivatar. A déli szél helyenként megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimum 15 és 23, a csúcshőmérséklet 24 és 37 fok között alakul, a tartósabban csapadékos tájakon lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon mérhetik a magasabb értékeket.
    Szerdán a fátyolfelhők és az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés mellett általában többórás napsütésre lehet számítani. Több helyen előfordulhat záporeső, zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések kísérik. A hajnali 11-19 fokról délutánra 22 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet, délkeleten lesz a melegebb idő.
    Csütörtökön erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, majd a délutáni, esti órákban már kevesebb gomolyfelhőre lehet számítani, nyugat felől egyre hosszabb időre kisüt a nap. Szórványosan kialakulhat záporeső, zivatar, a nap során egyre inkább keleten. Az északnyugati szél időnként megélénkül, zivatarban megerősödik. Hajnalban 9-17, délután 22-28 fok valószínű.
    Pénteken napos idő várható gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, de egy-egy zápor, zivatar nem kizárt. Néhol megélénkül az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9-16 fok között alakul, a csúcsérték 24-29 fok között valószínű.

 

Száraz idő hétvégén


    Szombaton napos időre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. A légmozgás jobbára mérsékelt lesz, a hajnali 10-17 fokról 25 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet.
    Vasárnap napos időre van kilátás gomoly- és fátyolfelhőkkel, de egy-egy zápor, zivatar nem kizárt. A légmozgás mérsékelt marad, a minimum-hőmérséklet 11 és 19, a maximum 26 és 31 fok között alakul.

Borítókép: A héten többször is lehet eső, zápor és zivatar (Fotó: Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.